Експерти, лекари и пациенти създадоха Инициативен комитет за изграждането на Протонен център за лечение на онкологични заболявания.

В отворено писмо до медиите споделят позицията си, а именно, че България скоро няма да има Протонен център, ако не се направи нещо от обществото.

Инициативният комитет пита "Как и кога държавата ще се ангажира с финансирането на проекта за изграждане на Протонен център в България"?

Всъщност историята на проекта за изграждането на първия на Балканите център за провеждане на протонна терапия за лечение на онкологични заболявания започна преди повече от четири години. Той бе създаден от медицински специалисти, премина през обществено обсъждане, бе подкрепен от здравни институции, бе част от Плана за възстановяване и устойчивост, щеше да получи финансиране от Европейския съюз.

В крайна сметка проектът бе изваден от Плана, а според Инциативния комитет причините за това са нелогични. Все пак бе поет ангажимента, че за изграждането на Протонния център е възможно да се получи национално финансиране. Проектът за държавен бюджет на Република България за 2024 г. обаче е факт, но средства за Протонният център не са предвидени.

Денков не се е отказал от протонния център

Денков не се е отказал от протонния център

Проектът се движи с около година закъснение и тъй като има стриктна дата за завършване на всички проекти

Защо е важно в България да може да се лекува чрез протонна терапия, обобщават от Инициативния комитет:

  • Протонният център ще разшири възможностите за лечение на около 600 онкоболни годишно с иновативна и доказано ефективна терапия.
  • Този вид лъчелечение е изключително щадящ и с предимство за съседните на тумора развиващи се органи при деца, подрастващи и млади хора във фертилна възраст с благоприятна прогноза за пълно излекуване.
  • Протонната терапия е метод на избор при лъчеворезестентни тумори, при които фотонното лечение на съвременни ускорители не може да постигне туморен контрол над болестта.
  • Пациентите нямат достъп до подобна терапия на Балканския полуостров. Нашите сънародници пътуват в чужбина, за да се лекуват с тази терапия и се налага да плащат огромни средства.
  • Наличието в България ще направи лечението много по-достъпно за българите.
  • България може да има работещ Протонен център до около 3 години, ако институциите изпълнят задълженията си към обществото да осигуряват лечение.
  • България може да стане център за съвременно лечение на онкологични заболявания на Балканите. Това ще подобри и цялостния имидж на страната.
  • След като се допусна проектът да бъде изваден от Плана за възстановяване и устойчивост, настояваме възможно най-скоро институциите да осигурят нужното финансиране.
  • Не искаме и тази тема да остане нерешена напред във времето, както се случва с детската болница.
  • Българските пациенти и българските деца имат право да получат внимание и грижа, за да могат да бъдат пълноценни за обществото и икономиката ни.

Също така Протонният център осигурява нужната терапия на деца, която би предотвратила забавен растеж или умствено развитие заради онкологично заболяване при облъчване на главата и гръбначния стълб. Помага да не се компрометира детеродната функция на млади пациенти и да станат родители. Дава възможност на всички нуждаещи се да се възползват от модерно лечение в България с цел пълно излекуване при минимален риск за късни невъзвратими усложнения на здравите тъкани.

От Инициативния комитет са убедени, че навременното, подходящо и съвременно лечение спасява много животи и прави рака лечимо заболяване при осигуряване на високо качество на живот.

Протонният център и детското здравеопазване са приоритет за МЗ

Протонният център и детското здравеопазване са приоритет за МЗ

Има риск до 2026 г., каквито са сроковете проектът да не се реализира