Здравният министър Христо Хинков ще предложи България да изгради протонен център с национални средства. Това обясни той на брифинг в Министерски съвет в отговор на въпрос на News.bg. Ще предложа са се изгради такъв център с бюджетни средства извън средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), обяви министърът.

Финансовият министър го оставил с впечатление, че има резерви проектът да се реализира. Има възможност да се намерят средства за протонния център. Вчера имали среща с Асен Василев по темата. Не се отказваме от него, увери министър Хинков.

Иначе той приемал един единствен аргумент на финансовия министър да отпадне от ПВУ проектът за протонен център - това че има забавяне. Не се слага край на проекта, тъй като здравният министър имал сериозни аргументи за изграждането му. По думите му нуждите от такъв център са много сериозни.

Освен това българските пациенти търсели възможности за лечение в чужбина. Не знаем броя на тези, които използват възможностите за лечение в чужбина, подчерта министър Хинков.

България остава без протонен център?

България остава без протонен център?

Той няма как да се изгради с европейски средства, отпада и проектът за батериите