Всяка година в България се диагностицират стотици пациенти - деца и възрастни с редки видове рак, които изискват съвременен терапевтичен метод на лечение - протонна терапия. Днес този вид терапия не се предлага на българските пациенти и само много малко от тях могат да заминат в чужбина за това животоспасяващо лечение.

Протонната терапия е най-съвременната форма на лъчелечение, която дава възможност на лекарите да се "прицелят" много точно в тумора, като при това опазват здравите тъкани и органи от лъчево натоварване. Това лечение е от съществено значение за продължителността и качеството на живот на пациентите .След пандемията от COVID-19, на България се предостави уникална възможност за европейско финансиране по Програмата за Възстановяване и Устойчивост за създаване на Протонен Терапевтичен Център.

Срокът за усвояване на тези средства е лимитиран. Сега е моментът за действия, които ще осигурят животоспасяващо лечение на българските пациенти, от което те се нуждаят и заслужават. Заболеваемостта и смъртността от незаразни болести бележи ръст, не само в България, а и по света. Онкологичните заболявания заемат водещо място по смъртност в тази група заболявания. В страната за периода от 2014 до 2019 по данни на НЦОЗА регистрираните новооткрити случаи на пациенти със злокачествени новообразувания е около 31 000 души на година или над 150000 човека общо са заболели от рак.

Най-често срещаните онкологични заболявания у нас са рак на гърдата, рак на простата. Протонната терапия е усъвършенствана форма на лъчева терапия с външен лъч, която използва протони, а не рентгенови лъчи за лечението на пациенти с онкологични заболявания. Основното предимство на протонната терапия е точността, с която протонният лъч достига до туморната тъкан, така че да съответства на формата и дълбочината на тумора.

Лекарите могат да контролират къде протонът освобождава своята енергия, причинявайки най-голямо увреждане на целевите туморни клетки,като същевременно щади здравите тъкани и органи и елиминира изходната радиация. 60% от децата, които преминават през лъчелечение са с мозъчни тумори. Важно е да се има предвид лечението на деца в този проект, съветва проф. д-р Елица Енчева от Клиниката по лъчелечение в УМБАЛ " Св.Марина"- Варна. Оказва се , че у нас се води спор къде да бъде изграден този център. Трябва да бъдем обединени, смята тя. Така усилията на медиците с връщат с години назад заради нормативни неуредици. Доц. Антон Тонев, съветник на здравния министър каза, че на Балканския полуостров няма такъв протонен център.

Държавата ни е осигурила средства по ПВУ за проекта. 188 милиона лева е стойността на проекта. В момента се рестартира работата по проекта, изтъкна той. Работна група в МЗ ще обсъди къде да се изгради протонния център.

За българите ракът все още е фатална диагноза

За българите ракът все още е фатална диагноза

Заболяемостта от рак на маточната шийка у нас е 28,7% на 100 000 жени