В здравеопазването има много проблемни неща, но на първо място е нормативният хаос. Това обяви в предаването "Лице в лице" по БиТиВи служебният здравен министър Илко Семерджиев.

Той се похвали, че са успели да оправят част от този хаос. Като страшен проблем за системата Семерджиев очерта правила, които не са координирани с други. Той посочи, че има правила, които блокират други и създават правен хаос. Така се създавали условия за търсене на отговорност, която по принцип не би следвало да се носи заради грешни нормативи.

Илко Семерджиев открои като много голям проблем и лошия модел на управление на финансите в системата. Той коментира, че от 2000 г. досега средствата за здравеопазване са нараснали над 4 пъти. Здравните резултати обаче не са нараснали 4 пъти. По мнението му проблемът идва от лошото и непрофесионално управление. Служебният здравен министър подчерта, че за това управление са отговорни Министерство на здравеопазването, НЗОК, както и общините и ведомствата, към които има лечебни заведения.

Семерджиев отчете, че "Пирогов" е започнал да работи много по-добре, тъй като нравите там са се поуспокоили. Смяната там на първо място била предприета заради огромните натрупани дългове. Задълженията били за близо 25 млн. лв. Между половин милион и 700 000 лв. били месечните задължения на болницата. Илко Семерджиев подчерта, че за пръв път миналия месец под управлението на проф. Асен Балтов имало баланс между приходи и разходи.

Семерджиев е категоричен, че не уволнил проф. Миланов, а той сам си е подал оставката. Министърът го оставил в Борда на директорите, но Миланов поискал да напусне.

Министърът подчерта, че за 2016 г. болниците общо не стоят добре. За цялата година размерът на дълговете им е около 509 млн. лева. По мнението на Илко Семерджиев това е незапомнена сума от 2000 г. насам. 419 млн. лв. от тези задължения са на болници с държавно участие, а другите на болници с общинско участие. Той посочи доброто управлението като изход от задлъжняването на болниците.

Запитан за болници, които закупуват скъпи апарати, които не се използват, министърът заяви, че вътрешен одит и инспекторат са структурите, които се занимават с подобни проверки. Той е изготвил план за регулярни проверки за цялата настояща година. 10 извънредни проверки по такъв тип сигнали са извършени за краткия 3-месечен мандат.

Илко Семерджиев коментира, че наследникът му в МЗ ще има много информация, тъй като болниците вече са започнали да предоставят оздравителните си планове. До края на март са получени голяма част от тях, а през април също продължават да постъпват. По мнението му има болници, които са изградили уникално добър капацитет. Заради лимитите през 2015 и 2016 г. те не са имали възможност да лекуват хора.

Семерджиев коментира и водата с уран, като увери, че са взети мерки за пълна превенция на здравния риск. По думите му някъде има превишаване на индикативните дози, но превишенията не са особено големи. Въпреки това от ведомството препоръчват водата да не се използва за пиене и готвене, докато нивата не слязат под нормите. За хигиенни нужди обаче няма никакви ограничения, уточни Семерджиев.