Много малко вероятно е вирусът е изчезне напълно. Това заяви пулмологът Александър Симидчиев пред БНТ. Ще има неприятни, но малки пикове в бъдеще и ще живеем с него. Според специалиста вирусът обаче ще минава по-леко.

Клъстърното разпространение на вируса е по-добрият вариант, по мнението му, а и сме започнали да познаваме вируса. Той подчерта, че COVID-19 e доста различен вирус в сравнение с това, което познаваме до този момент, и е нужно той да се наблюдава поне една година.

Справяме се и ще се справяме все по-добре, според него. Общественото поведение и мерките трябва да се определят на база на хората, които са в интензивни отделения.

От тук нататък водещо за развитие на вируса ще е поведението на хората, според него. Вече обаче обществото няма да може да се стресне. Вирусът вече не може да ни стресне по този начин, убеден е Симидчиев.

Драма нямаме, но трябва да спазваме правилата, каза Симидчиев и допълни, че е важно да променим поведението си. Вирусът ще се разпространява спрямо поведението ни.

Да не чакаме панацеята, призова той и настоя да се променим така, че да се справим и без ваксина.