Синдикат "Защита" отменя палатковия лагер и протестите. Или поне засега - докато синдикатът не види дали служебният здравен министър д-р Галя Кондева ще остане на поста, или ще има нов ресорен министър след евентуалното сформиране на редовно правителство, с когото разговорите ще започнат отначало.

Пред журналисти след среща с Кондева председателят на синдиката Красимир Митов обясни, че разговорът е протекъл конструктивно, като по доста от проблемите ще се търсят решения.

Д-р Иван Кокалов: В здравеопазването не се правят реформи

Д-р Иван Кокалов: В здравеопазването не се правят реформи

Спешната помощ е политика на държавата

Припомняме, че от "Защита" бяха обявили, че излизат на протест, като отложиха решението до срещата със здравния министър днес.

"Има един голям проблем - ако този екип остане, надяваме се да има резултати. Но, ако има смяна, ще трябва да започнем отначало", коментира той. Ако останат сегашният екип на Министерство на здравеопазването (МЗ) и поетите от него ангажименти, няма да има протести. Всичките осигурени 13 млн. лв. за спешната помощ са усвоени, като допълнително ще бъдат отпуснати пари за кръвните центрове за страната. Търсят се и начини да се реши проблемът с болниците и заплатите в тях.

МЗ, работодатели и синдикати със стъпка към новия КТД в здравеопазването

МЗ, работодатели и синдикати със стъпка към новия КТД в здравеопазването

След заседание на Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество

В различните центрове за спешна медицинска помощ възнагражденията са увеличени различно - между 3 и 7%. На някои шофьори на линейки заплатите са увеличени със 140 лв., на други - с 45 лв., като същото било и при медицински сестри, и при фелдшери. Трябва да има някакви базови стойности, да ги коментират със социалните партньори и да се заковат веднъж завинаги, и да не се получаване разминаване в така наречената диспропорция, от която идва недоволството между хората, настоя Красимир Митов в отговор на въпрос на News.bg.

Има нагласа и от МЗ за промяна на категоризацията на спешните медици - в Закона за здравето да бъде записано, че медиците са първа категория труд, а не втора. От синдиката искат да има и отделен Закон за спешната помощ.

Правителството одобри допълнителни разходи за увеличение на заплатите на спешните медици

Правителството одобри допълнителни разходи за увеличение на заплатите на спешните медици

Средствата ще дойдат от централния бюджет

Митов посочи, че случващото се в последните две години в Центъра за спешна медицинска помощ е благодарение на синдикат "Защита". Диспропорциите в заплатите се получили от така наречения "дребен шрифт в законодателството", където било записано, че средства за спешната помощ щели да се осигурят, ако има възможност. Този цирк трябва да спре, защото, ако е договорена сума, а парите ги няма, е поредната лъжа и не е коректно спрямо работещите в системата, категоричен бе Красимир Митов.

От "Защита" се заканиха, че ще изиграят активна роля и в разпределението на средствата в Бюджет 2025.

Синдикат "Защита" разпъва палатки пред МЗ заради хибридка

Синдикат "Защита" разпъва палатки пред МЗ заради хибридка

Но принципно искат равно разпределение на увеличението за работещите в Спешна помощ