Кръвната плазма не е полезна за всички. За това предупреди Диреторът на Пирогов проф. Асен Балтов на брифинга на Оперативния щаб в Министерски съвет.

Започна реорганизация на болниците в София, но и на медиицнските центрове в столицата. В момента реорганизацията продължава и всеки, който успява да обособи отделение го пуска в действие. До края на другата седмица ще има 3 400 легла за столицата, увери проф. Балтов.

"И ние не можем да направим изведнъж една дерматология да стане отделение за коронавирусна инфекция", призна проф. Балтов.

Правейки си хората бърз антигенен тест и е положителен, не е меродавен за единната информационна система и да се потвърди от ПРС тест. Не трябва да разпространяваме инфекцията, а хората с положителните тестове, трябва да се изолират вкъщи, настоя той.

За това настоя и доц. Атанас Мангъров по време на брифинга. Според него в играта трябва да бъде включена доболничната помощ.

Доц. Мангъров: До 3 месеца цялото население ще се срещне с COVID-19

Доц. Мангъров: До 3 месеца цялото население ще се срещне с COVID-19

ЕК купува котка в торба, защото никоя ваксина не е минала всички етапите

Има ефект от карантинните мерки, но трябва да се погледне по-широко на тях и с повече либералност. Хубаво е, че в момента се случва това, което се очакваше - прави се всичко възможно и най-доброто е, че страната не се затвори и няма изгледи това да се случи, увери доц. Мангъров.

Проф. Асен Балтов не се съгласи с изводите на доц. Атанас Мангъров с аргумент, че не споделя идеята за либералност, а да се спазват карантинните мерки.

"Време е да си отпуснем душата и да започнем да действаме медицински", настоя доц. Мангъров, според когото хората трябва да разберат, че за заболяването няма лечение и нещо, което да се даде за него. Влизането в болница е оправдано само от гледна точка на това болните да получават кислород и в краен случай до апаратна вентилация, посочи доц. Мангъров.

Той подчерта, че е хубаво хората да се успокоят и да се спре с безумното приемане на лекарства. Болните се нуждаят от обгрижване, което в една препълнена болница е трудно да се осъществява.

Мангъров влезе в Щаба, Борисов иска хората да се успокоят

Мангъров влезе в Щаба, Борисов иска хората да се успокоят

Мангъров: Личните лекари да спрат да се крият

Директорът на Спешна помощ Георги Гелев посочи, че повикванията достигат до 280-300 през нощта, а около 400 през деня. Увеличава се броят на повикванията за коронавирус, но намалява броят на хоспитализираните болни, отчете д-р Гелев.

Хората сами се насочват към болниците, увери той.

Припомняме, че вчера доц. Мангъров настоя отново за по-либерални мерки и нападна лекарите, че ги е страх. Той призова лекарите да си влязат в ролята и да спрат да се крият.