30-40% от населението към дадения момент са заразени. Би трябвало след около 2-3 месеца цялото население да се е срещнало с вируса. Това заяви началникът на Инфекциозната клиника, в която се лекуват болни от коронавирус - доц. Атанас Мангъров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Няма дефинитивно лечение на COVID-19. "Азитромицин" се изписва на всеки, който се обади и каже, че е положителен. Не разбирам защо се прави това. Това трябва да се каже на хората и на лекарите. Антибиотиците не помагат, бе категоричен Мангъров.

Той е на мнение, че се нагнетява излишно напрежение, което води до това, че болниците се препълват и са на път да блокират. И смята, че голяма част от заразените трябва да се лекуват вкъщи, а не в болниците. Не може всички да влизат в болниците и да се затварят етажи само за Ковид-19.

Нищо страшно няма тези хора да отидат да се прегледат до личния си лекар. Те са били заразни 3-4 дни преди да им се появят симптомите. Правят си тестове 1-2 дни след това. 5-6 дни тези хора се разхождат и след това ги затваряме, все едно, че дотогава нищо не се е случило. Тези мерки са абсурдни, категоричен е доц. Мангъров.

Можем да се затворим за месец-два-три, но в момента, в който се отворим, ще видим, че всичко ще започне отначало. Лекарите трябва да се върнат към нормалната медицина. Те се страхуват, уплашени са. В такъв случай какво правим - всички абдикират и светът замира?! Затвориха се личните лекари и практикуват телефонна медицина, изрази несъгласието си с практиката доц. Мангъров.

Той е на мнение, че лечението с плазма не е "този куршум, който се очаква. Нека никой не си мисли, че когато влезе в болница, може да му се даде нещо и да му мине незабавно, отбеляза медикът.

Според него Европейската комисия купува котка в торба, защото дори най-надеждната ваксина не е минала етапите на клинични проучвания. Ваксините трябва да бъдат достатъчно добре изпитани и безопасни, изтъкна доц. Мангъров.

За финал той съобщи, че двамата му сина са заразени с коронавирус, както и че всеки ден някой от нас е контактен на заразен.

Д-р Миндов за доц. Мангъров: Ако иска да тича гол, в неговия театър няма да играем

Д-р Миндов за доц. Мангъров: Ако иска да тича гол, в неговия театър няма да играем

Заразените с коронавирус са 3-4 пъти повече от обявяваните всекидневно 4-5 хиляди случая

По-рано председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов изрази друга позиция по отношение на заразените с коронавирус като заяви, че заразените са 3-4 пъти повече от обявяваните всекидневно 4-5 хиляди случая.

По отношение на доц. Мангъров, Миндоб бе категоричен и заяви, че той е противник на установените в цял свят мерки и си търсил нова изкупителна жертва. "Аз ще го накарам, като почине някой, той да дойде на гробищата да копае. Според него с прегръдки се лекувало. Той разруши най-святата връзка лекар - пациент. Това е подигравка с цяло съсловие. Всички преглеждат".

Припомняме, че на 11 октомври Мангъров заяви, че "щабът трябва да бъде разкаран" именно защото само плаши хората. Той посочи, че неговата теза остава непроменена и винаги е казвал следното на премиера Борисов: Този щаб трябва да бъде разкаран, защото той плаши хората, а всички негативи от него отиват към премиера. Не може да каже дали НОЩ се влияе от политически решения, но и досега смята, че щабът не мисли със собствената си глава, а се влияе от политически мотиви.

Вчера бе съобщено, че Мангъров влиза в Щаба.