Целият свят в първия период на вируса преекспонира мерките, защото нямаше опит, но вече има достатъчно натрупан опит и ми се струва, че сегашната успокоителна управленска позиция не е най-адекватна. Това заяви пред БНР бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова по повод мерките, които препоръчват управляващите за намаляване на риска от заразяване с коронавирус.

Според нея е трудно да се каже, че настоящите мерки са логични.

По нейни думи нещата не са толкова успокоителни, колкото се опитват да ни внушат.

Виткова заяви, че решенията не са проблем само на здравното министерство.

Тя заяви, че имало успокоение, което обаче може да ни доведе до ситуация, в която кадрово, а не толкова като брой на болнични легла системата да започне да издиша.

Имаме затруднения по области, призна Ангелов

Имаме затруднения по области, призна Ангелов

Здравният министър увери, че контролът ще бъде засилен

Епидемичните взривове в определени региони ще достигат критично ниво, където тяхното овладяване ще бъде трудно или дори невъзможно, прогнозира д-р Виткова. По нейни думи повече от година и половина трябва да се борим с организационни мерки заради епидемията.

Тя посочи, че трябва да се потърси отговор на въпроса дали здравната система елемент е от националната сигурност на страната, или е един обикновен търговски субект, където всеки се оправя сам.

819 нови случая на COVID-19, активните случаи - 9 175

819 нови случая на COVID-19, активните случаи - 9 175

67 пациенти се лекуват в интензивно отделение

Докато не отговорим на този въпрос, ние няма да можем да пренасочим кадри и няма да можем да покрием онези огромни дефицити, които, ако темпът на нарастване на заболеваемостта продължи със същия ръст, ще се озовем много скоро в критични моменти, където нещата ще станат много трудни за овладяване, предупреди тя.

Д-р Виткова обясни, че маската не може да бъде защитна мярка 100%, но не виждала какъв е проблемът тя да се носи, щом в известен процент намалява риска.

Според нея оспорването на препоръката да се носят маски не е в полза на създаване на едно полезно за ситуацията обществено поведение.