"Държа да подчертая, че където не може да се издаде направление по електронен начин, може на хартия, няма да бъдат ощетени пациентите."

Това заяви пред Bulgaria ON AIR общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова.

Това са първите стъпки на електронното здравеопазване в България, нормално е да тръгне с проблеми. Вчера имаше проблем с електронните подписи в системата, не знам защо, но имаше проблем с разпознаването", коментира тя и посочи, че вече шестима, на които е издала такива направления, са с положителни проби.

По думите ѝ за хората е много важно да получават не само е-направления за тест за Ковид-19, а и такива за рентген. "Много е важно за хората, които имат нужда от рентгенови снимки и ако имаме възможност, да издадем такова направление. Продължаваме да говорим с нашите програмисти, защото е много важно за пациентите ни, оставени под карантина вкъщи. Да трябва да има и диагноститично решение - трябва да знаем дали имат пневмония", подчерта д-р Николова.

Тя обясни, че от БЛС са искали и антигенните тестове да бъдат признавани.

БАН: Ваксината срещу COVID-19 ще има дълготраен ефект

БАН: Ваксината срещу COVID-19 ще има дълготраен ефект

Според проф. Пенка Петрова няма рискови групи, които не могат да се ваксинират

"Ние искахме да имаме възможност да бъдат признавани, защото не можем да пуснем направление за PCR на човек с положителен антигенен тест, а не мога и да го карантинирам. Тези пациенти ще получат болничен лист, но техните близки няма да мога да карантинирам, защото никъде не е разписано такова правило", заяви тя и посочи, че в 95% от случаите резултатите от антигенен и PCR тест се припокриват.

"Важно е дали пациентът има симптоми, защото в крайна сметка не PCR-ът поставя диагноза, а клиниката е водещата", подчерта д-р Гергана Николова.

"Ние няма да допуснем болен човек да не получи помощ, терапия или да остане без болничен лист - вкъщи той се лекува добре и не заразява другите хора", каза тя.

По думите ѝ има случаи, в които и лабораториите не са готови за електронните направления. "Мисля, че за ден-два ще се изчисти този проблем", коментира личният лекар и допълни, че е-направленията са стъпка напред в правилната посока.

Не може да се появи на пазара ваксина, която да не е безопасна, уверява д-р Симидчиев

Не може да се появи на пазара ваксина, която да не е безопасна, уверява д-р Симидчиев

По думите му ваксината намалява с 10 000 пъти възможните усложнения

"Много е важно спокойствието на хората и да знаят, че лекарят се грижи за тях. Не е само коронавирусът, установяваме вече и нови симптоми, след които се получава положителен резултат. Проблемът е с хората в хронични заболявания. Идват с кръвоизлив от носа, в окото. Апелирам към всичките пациенти - създали сме организации, за да можем да освободим нашите кабинети и хронично болните хора да продължават лечението си, защото здравето им трябва да се държи под контрол", подчерта тя и обясни, че личните лекари работят на 100%, а Ковид зоните съществуват в правилната посока, за да се намали контакта с хора, които болен от коронавирус ще срещне.

"Не знам защо програмистите не реагираха веднага да бъде пуснат този продукт, проблемът не е информационната система, те бяха готови", завърши д-р Гергана Николова.