Слуховата загуба е сериозен здравен проблем, който засяга широк кръг от хора в България и по света. От 1000 новородени, между 1 и 3 деца всяка година се раждат с пълна глухота, а това приблизително са 60-70 деца. Около 34 хиляди души в България (0.5% от населението) живеят с пълна глухота. Двама от всеки трима души над 65 години имат сериозни слухови проблеми.

Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ ,,Царица Йоанна""- ИСУЛ отбеляза 25 години от поставянето на първия слухов имплант у нас с кръгла маса. Именно в клиниката в ИСУЛ е направена първата кохлеарна имплантация в България. На събитието присъстваха специалисти по ушно-носно-гърлени болести, които настояха на това колко е важна навременната намеса и установяването на проблема свързан със слуха.

По време на кръглата маса проф. д-р Диана Попова, ръководител на центъра в УМБАЛ "Царица Йоанна — ИСУЛ", постави към участниците важни въпроси, свързани с процеса по поставянето на слухови импланти при децата и възрастните и необходимостта от стриктен скрининг, който да отсява нечуващите деца още в родилното отделение.

Операцията само по себе си е сложна, но не е тежка за пациента, това сподели доц. д-р. Дончо Дончев началник на Отделение по аудиология и отоневрология към УНГ клиника- ВМА, София. Важно е обаче, подчерта Дончев, всяко родилно отделение да има апарат за скриниг, за да може още в началото на живота на децата да бъдат засечени проблеми.

СЗО: Всеки четвърти на Земята ще има проблеми със слуха до 2050 г.

СЗО: Всеки четвърти на Земята ще има проблеми със слуха до 2050 г.

Организацията е изчислила, че 1,1 милиарда млади хора (между 12 и 35 г.) са пред риск

Над 1000 деца имат вече извършена кохлеарна импалнтация в България. Имплантът се поема от здравната каса, като терапията след това е напълно безплатна. Проблемът, който стои е, че на пациенти, които се налага да се поставят два импланта, лекарите са принудени да правят в две последователни години операции, тъй като здравната каса отпуска по един имплант на пациент за година.

На събитието присъстваха деца и младежи, които са претърпели такава операция и споделиха, своята история. Ивайло от Габрово, например, който е на 19 години, е роден с нормален слух- но на 3-годишна възраст губи слуха си след заболяване от менингит. Вследствие на това започват за него трудности с чуването и говора. На 5 години Ивайло получава своя кохлеарен имплант, който му връща възможността да чува. Днес той вече е завършил училище, има шофьорска книжка и уверено гради своето бъдеще. За него кохлеарният имплант е мост към света на хората и нови възможности,

9-годишната Леа пък, зарадва присъстващите със специално стихотворение. Момиченцето сподели, че е имплантирано, когато е било едва на 1 годинка, а днес вече е ученичка, която говори и чува отлично. Тя обича игрите и с усмивка разказва, че е едно щастливо дете с кохлеарен имплант.

Световната здравна организация предупреждава, че над 30% от населението на планетата изпитва слухови затруднения, като 6.4% страдат от средна до пълна глухота. Това състояние има сериозни социални и икономически последици, затрудняващо комуникацията и ежедневния живот на хората.