София влезе в червената зона по разпространение от COVID-19. Това не е добре. Това съобщи във Фейсбук математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Прогнозата му е за негативно развитие на ситуацията.

"Виолетовото расте. В тези области човек вече трябва да е по-внимателен. От друга страна, по време на пиковите стойности на предишните две вълни, тази карта беше изцяло виолетова. Което показва, че обстановката може и да не е спокойна, но още не е много лоша", анализира той.

По отношение на 14-дневната заболеваемост Витанов прогнозира, че тя ще бъде "от червена по-червена", като скоро друг цвят на картата няма да се появи. Той уточнява, че към момента базовото репродуктивно число е 1,118, като обхватът на заразата продължава да се разширява.

Снимка 546733

Източник: Фейсбук/Николай Витанов

По негови данни базовото репродуктивно число днес е 1.118.

Математикът анализира случващото се в последните дни - броят на регистрираните случаи почти не расте, а смъртността се увеличава доста. Изводът според него е, че дори да сме със симптоми, но да не се регистрираме като болен, математиката ще хване този процес.

Относно заболеваемостта по възрастови групи експертът посочи следното: "От възрастовата група до 49 години се върнаха със симптоми от почивка, тестваха се вкъщи, излязоха положителни и доста от тях не се регистрираха. Но Витанов спипа това развитие навреме, нали така. И сега виждате и вие, как го спипа. Нали се сещате, че като има тези данни, Витанов може да определи и колко заразени със симптоми се крият и не се регистрират".

По негови прогнози в пика на четвъртата вълна ще се достигне стойността от 500 000 регистрирани случая.

Снимка 546732

Източник: Фейсбук/Николай Витанов