Социалното министерство ще се бори с измамите с пенсиите за инвалиди. Това обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова пред Нова телевизия. Тя изтъкна, че целта е да се преодолеят проблемите, трупани от 27 години.

Хора с увреждания и техните близки протестираха пред президентството

Хора с увреждания и техните близки протестираха пред президентството

Искат радикална реформа в политиките по уврежданията, която да доведе до реални резултати

"Затрупана съм с жалби от хора, които търсят помощ и подкрепа. Искаме прозрачна система, за да се намалят злоупотребите", заяви Петрова. Тя коментира, че планува намаляване на общия брой на хората, които ползват инвалидни пенсии, но за сметка на това ще бъде вдигнат размера на тези, които действително имат нужда от тях.

Заместник-министърът очаква в началото на 2018 г. вече да се започне постепенно с промените. Тя изтъкна, че вчера е била приета концепцията за медицинската експертиза и експертизата за работоспособността. "Всички хора с ампутирани крайници ще получават пожизнен ТЕЛК", обясни заместник-министърът.

Заболявания, които не инвалидизират, отпадат от ТЕЛК

Заболявания, които не инвалидизират, отпадат от ТЕЛК

Султанка Петрова смята, че е редно да няма вратички, които да позволяват издаването на фалшиви ТЕЛК решения

Петрова обясни, че се правят много измами с ТЕЛК-ови решения при деца. "Вече ще се работи по международната квалификация на Световната здравна организация за човешката функционалност, уврежданията и здравето", заяви Султанка Петрова.