"До 21 декември няма да намалим значително смъртността. В средата на януари ще отчетем реалния резултат от въведените по-строги мерки". Това заяви пред БНР социологът Георги Стоилчев от неформалната група Science in the crisis.

Има леко успокоение на новите случаи, с всичките особености на статистиката. Това са първи резултати от мерките, взети в края на октомври и началото на ноември, коментира Стоилчев. По думите му увеличеният брой на новозаразените медици е белег за това докъде сме стигнали в борбата с епидемията. Това създава предпоставка за по-дълъг период на възстановяване на здравната система, коментира Стоилчев.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

По думите на Стоилчев, ако се приеме, че причината за въвеждането на мерки е да се разтовари здравната система, то с увеличаване на броя на заразените медици се вижда, че не ѝ помагаме.

"Вероятно заради недостига на медицински кадри ще се наложи част от мерките след 21 декември да останат", допълни Георги Стоилчев.

"Удобно е, когато се вземат решения, това да става при малки числа. Затова вероятно антигенните тестове за коронавируса все още не влизат в официалната статистика. Единственият останал белег за хода на епидемията е смъртността. За последната излязла седмица тя е с около 110% от обичайната за последните пет години", каза социологът.

Обявяването на оздравелите от коронавирус се случва автоматично и не е особено обективно, смята социологът.

Акад. Богдан Петрунов: Децата са изключени от ваксиниране срещу Ковид засега

Акад. Богдан Петрунов: Децата са изключени от ваксиниране срещу Ковид засега

Лекуващият лекар решава как да се ваксинират хората с автоимунни заболявания