Да изчакаме до 29 декември, за да видим как Европейската лекарствена комисия лицензира ваксината срещу коронавируса. Децата са изключени от ваксиниране засега - ще има ли ваксина за децата, предстои да се решава. Това заяви пред БНТ алергологът акад. Богдан Петрунов.

Не може да обобщим как ваксината ще действа на хората с автоимунни заболявания - артритни, Множествена склероза. До колко ваксината ще действа е решение на специалиста, който лекува съответния болен. Няма противопоказания, но ваксинирането зависи от лекуващия лекар, каза алергологът.

ЕС критикува "прибързаното" одобрение от Великобритания на COVID-19 ваксината

ЕС критикува "прибързаното" одобрение от Великобритания на COVID-19 ваксината

ЕС се бави с одобрението, защото прави по-обстойна проверка

На въпрос как ще се имунизират трудноподвижните хора - личните лекари нямат такива фризери, където да съхраняват ваксината на минус 70-80 градуса, акад. Петрунов каза, че решението на правителството да се създаде логистичен център е изключително важно. Нейното съхраняване на ниво лекуващ лекар няма да бъде просто.

Не се заемам да дам решение на този логистичен проблем, каза проф. Петрунов.

В САЩ голяма част от лекарите са отказали да се имунизират, защото за разработването на една ваксина са нужни години, за да се докаже, че тя е безвредна. Първото, което трябва да докажем, че тези ваксини са безвредни, обясни този факт алергологът.

Ние не знаем тази ваксина какво ще прави - ще ни предпази от заболяване, от смърт или ще ни пази от разпространение на инфекцията, каза акад. Петрунов.

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

Националният план на България при пандемия е в генерична готовност

На въпрос - как ще се гарантира, че ваксинираният човек не е болен, той обясни, че може да бъдат имунизирани всички - дори и тези, които са преболедували. Имунизацията има голямо значение. Дори 50% да има ефективност ваксината, тя ще допринесе за изграждането на колективен имунитет. Няма да може да създадем колективен имунитет без ваксина.

След 2 г. ще знаем до колко тя ще е ефективна. Има различни подходи при производството на ваксини. Най-разпространената е вкарване на изкуствено създадена ЕрЕнКа в човека, другата - е вкарване в организма на доброкачествен вирус, натоварен с информацията за вируса. И двата подхода имат слаби и силни страни. В Европа има 4 ваксини.

Ваксините ще могат да се съхраняват до догодина, ако не се яви мутация на вируса. Ако се ваксинираме сега, следващата година може да изчакаме да се направи следваща ваксина. Ще имаме ли втора ваксина догодина или по-догодина, запита реторично Петрунов. Изменчивостта на вируса е безспорна. Има над 15 хил. мутации на вируса. Има определена категория хора с генетичен бекграунд, която създава добри възможности за разпространение на вируса. Кръвната група също има значение, обясни академикът.

Има още 4 корона вируса, които причиняват настинка. Руснаците си направиха ваксина, няма публикувани резултати. Китайците имат 4 ваксини. В Русия също започна приложението, те правят и втора ваксина. Няма сериозни научни данни и от двете страни за ефективността на ваксините.

"Когато сте болен не трябва да взимате имуностимуланти. Когато сте здрав, не пречи да се пият имуностимуланти. Трябва да укрепим имунната система, когато сме здрави. Вит. С създава предпоставка за тромбози, стига приемът да не надвишава 1 г/ден. При коронавируса се увреждат кръвоносните съдове", каза акад. Богдан Петрунов.

Изготвят се национални правила за ваксиниране срещу COVID-19 у нас

Изготвят се национални правила за ваксиниране срещу COVID-19 у нас

Поставянето на ваксина ще е безплатно и доброволно, уверява здравният министър