За да се спасим от епидемията, трябва освен да разчитаме на масовото ваксиниране, за да осигури колективния имунитет, но да продължаваме да спазваме противоепидемичните мерки. Това заяви клиничният имунолог проф. Мариана Мурджева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Тя предупреди, че е възможно да има трета вълна на COVID-19 предвид факта, че са започнали да циркулират мутанти на вируса. Възможно е да има и други мутации на коронавируса, което ще бъде на огромен селекционен натиск върху вируса и това е резултат от неговата непрекъсната циркулация в обществото, допълни имунологът.

За момента са известни три мутации на коронавируса - британска, южноафриканска и бразилска. Ваксината на "Нова Вакс" действа срещу британската мутация на COVID-19, докато ваксината на "Янсен" и нейната ефективност върху южноафриканската линия е по-слаба, посочи проф. Мурджиева.

Асен Балтов очаква трета вълна на коронавирус

Асен Балтов очаква трета вълна на коронавирус

Това се случва вече в Европа

"Установено е при изследвания в Англия, че антитела на имунизирани с ваксината на "Пфайзер-Бионтех" мога да неутрализират упешно новата британска мутация на коронавируса", категорична бе доц. Мурджиева.

По отношение на ваксината на "Астра Зенека" се очакват конкретни резултати на клиничните изпитвания, но това, което се знае към настоящия момент е, че там, където е изпитвана - в Бразилия и Южна Африка, ваксината има добра ефикасност.

Проф. Мурджиева не е съгласна с нереалните прогнози, че през 2040 г. ще имаме 70% ваксинирани. Тя отбеляза, че темпът на ваксиниране зависи от доставките, а планираните доставки ще бъдат в много по-големи дози и бройки през следващите месеци.

За преболедувалите коронавирус има имунен отговор, но при над 70% от преболедувалите имунният отговор достига пиковите си стойности през втория или третия месец. При доста голяма част от преболедувалите имунният отговор продължава до 6-8 месец. Препоръките на имунолога са непосредствено след преболедуване да не се пристъпва към ваксиниране, а да се изчака няколко месеца.

Костадин Ангелов: У нас са доказани 33 случая с британския вариант на коронавируса

Костадин Ангелов: У нас са доказани 33 случая с британския вариант на коронавируса

Вече има вътрешно предаване...

"Ваксината може да повлияе в хода на заболяването, ако се направи при хора, които имат изявени симптоми или при остра инфекция", изтъкна проф. Мурджиева.

По думите й, ако хората са се заразили с вируса дни преди ваксинирането, имунната система не може толкова бързо да подготви имунната си реакция срещу вируса. Трябва да минат поне 14-15 дни, докато се появят първите антитела. Гаранция може да има за недопускане на вируса едва след втората ваксина, уточни проф. Мурджиева.

Тя каза в заключение, че старите маски вършат същата работа както при новия вирус, така и при стария. "Маската е една механична бариера, за който и да било вирус, независимо какъв е неговият заразен потенциал. Маската пази дотолкова, доколкото тя минимизира риска от заразяване", завърши проф. Мурджиева.

Общо 18 млн. дози ваксини очакваме по всички договори

Общо 18 млн. дози ваксини очакваме по всички договори

МЗ публикува на сайта си информация за очакваните дози от всички ваксини

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%