С три операции спасиха родилка, съобщиха от Университетската болница „Майчин дом“. 34-годишната майка с диагноза плацента превия перкрета е била активно наблюдавана през цялата бременност и лекарите са били подготвени за такова развитие.

Това е сравнително рядко усложнение на раждането, при което плацентата не може да се отдели спонтанно. Врастването на плацентарната тъкън в маточната стена може да се случи по различни причини като профилактиката е трудна, а самото раждане обикновено протича тежко, с голяма кръвозагуба. Уникалното в този случай е, че хориалните власинки на плацентата са били толкова дълбоко проникнали, че са излезли и по повърхността на силно кръвоснабдената матка.

След раждането на бебето се наложило отстраняването й. Цезаровото сечение е извършено от д-р Веселин Дяволов и д-р Ибрям. Динамичното проследяване установява, че независимо от положените усилия продължава скритото кървене и на фона на задълбочаващата се анемия. Имало е две ревизии на оперативното поле, в които се включват четирима анестезиолози, а към акушеро-гинекологичния екип се присъединява и доц. Божидар Славчев.

По време на трите интервенции на пациентката са преляти 21 литра кръв, плазма и тромбоцитна маса. Ясната предварителна диагноза, предприетите реанимационни действия и добрата подготовка на екипите всъщност решават успешно този тежък случай.

Пациентката вече се чувства добре. Бебето е момиченце, тежи 2920 гр., 47 см. Това е второ раждане за 34-годишната майка.