Лекари от Александровската болница спасиха от ослепяване дете с тежка травма, съобщи БНТ.

Момчето е било ударено с пръчка в училище и почти е загубило зрението на дясното око. За да го възстановят, офталмолозите му имплантирали изкуствен ирис.

Ръководителят на екипа заяви, че операцията е иновативна и се прави за първи път в България.

Преди близо година Христо е бил ударен с пръчка в дясното око от свой съученик докато играели в училищния им двор в Севлиево.

"Както са играели децата и едно детенце - с пръчка в окото, без да иска." - разказа майката на пострадалото дете Росица Николова.

След нараняването Христо е с отлепена ретина, разкъсан ирис и други травми на окото. Опериран е по спешност.

"Ние възстановихме експозираните тъкани. Възстановихме комуникацията в предната и задната част на окото. Възстановихме ретината и цилярното тяло. " - заяви доц. Иван Танев, офталмолог в УМБАЛ "Александровска".

Ирисът, обаче не може да се възстанови.

"Липсата на ирис само по себе си е заболяване, което изключително много влошава. Все едно да снимате с максимално отворена бленда с бавна скорост." - коментира офталмологът.

Затова се е наложила втора операция - за имплантиране на изкуствен ирис. Той е изработен специално за Христо в лицензирана лаборатория в Германия. За закупуването и имплантирането му са били нужни около 12 хиляди лева. 10 хиляди са събрани от дарители.

"Неговата класна, тя пое благотворителна кампания, към която много фирми и хора се отзоваха. За което сме им много благодарни." - сподели майката.

През юли тази година екипът на доцент Танев поставя ириса по иновативен начин, който се прилага за първи път у нас.

"Закачихме ириса към лещата, а лещата я фискирахме безшевно към вътреочните структури." - поясни доц. Иван Танев.

Христо се възстановява нормално след операциите и отново вижда и с дясното око.