Планираната реформа в спешната помощ се стопира. Това заяви пред БиТиВи д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Тя изрази недоумението си защо в XXI век една утвърдена в Европа практика от 20 години не може  да стартира в България.

Кателиева е категорична, че системата трябва да се промени, за да може науката да оценява колко спешен е един пациент, а не самият пациент. Тя предупреди, че смъртни случаи ще има, докато стандартът по спешна медицина не може да се приложи.

Д-р Десислава Кателиева е убедена, че ако е имало добре организирана комуникация между телефон 112 и тел. 150 спешните случаи щели да са кодирани като червено и веднага да бъде изпратен специалист.

Труп лежа повече от 5 часа на плажа край Царево, още един мъж се удави

Труп лежа повече от 5 часа на плажа край Царево, още един мъж се удави

Линейките фатално закъснели

Тя коментира и трите смъртни инцидента на Черноморието, Кателиева посочи, че медицинските екипи са достатъчно, но въпросът е доколко се използват като спешни и колко се злоупотребява с тях.

Тя подчерта, че концепция за реформа има, но на практика не може да тръгне, защото непрекъснато някой е недоволен и несъгласен.

От своя страна д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването смята, че проблемите на спешната помощ не са в нормативната база, а в лошата организация.

По думите му реформата започва и свършва със закупуване на линейки и ремонти на сгради. Липсвала цялостна концепция как трябва да се извърши тази реформа.

Кацаров е категоричен, че със закупуването на линейки и ремонти проблемите в спешната помощ няма да се решат. Спешната помощ в момента е лошо организирана и откъсната от другата част от медицината, допълни той.