Несъгласие с предлаганите от Министерство на здравеопазването промени на Правилника за устройството и дейността на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), да се превърне в Национален център за обучението по спешна медицина, изразяват от пациентските организации “Заедно с теб”.

Според промените ЦСМП трябва да организира, провежда, координира и регистрира продължаващото медицинско обучение на спешните медици.

"Ние подкрепяме становището на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ НАРСМП, чиито членове също изразяват несъгласие”, заявяват от „Заедно с теб” и определят предложението като лобистко.

Недопустимо е обучението на спешните медици да се извършва извън университетски болници, от нехабилитирани лица, без специалност Спешна медицина.

Според пациентските организации е необяснимо защо се възлага тази дейност на ЦСМП при положение, че съгласно Одитния доклад на Сметната палата и резултатите от последните журналистически разследвания, ЦСМП София, независимо от акредитацията си, не е добър пример за коректна структура, осъществяваща навременен и ефективен достъп до спешна медицинска помощ, поради което считаме, че е крайно неуместно спешните медици да бъдат обучавани в него.

Освен това след сливането на ЦСМП София град и София област по никакъв начин не се подобри дейността на спешната помощ. Продължават кадровият дефицит, закъсненията за изпълнения на повикванията, недоволството от пациентите.

От "Заедно с теб" посочват, че е необяснимо при този дефицит на лекари и сестри, отМЗ да предлага те да прекосяват цяла България, за да бъдат обучавани в ЦСМП София от нехабилитирани лица, след като в страната има 6 катедри по спешна медицина и Университетска болница по спешна медицина, в която от 20 години лекарите придобиват специалност Спешна медицина.

Недопустимо е да се обучават спешни медици от извънболничната помощ в отделна структура от спешните медици в болниците. Оказването на спешна медицинска помощ е единен процес и няма как обучителният процес да бъде разделен на две за извънболничната и болничната помощ, посочват от организацията.

Пациентски организации „Заедно с теб“ изискваме създаването на Национален център по спешна медицина, който да е единна структура за обучение по спешна медицина за всички спешни медици от извънболничната и болничната помощ. Предлагаме той да е базиран в университетска болница по спешна медицина с филиали в катедрите по спешна медицина в страната.

Националният център по спешна медицина е необходим не само за обучение, но и за ежегодно обновяване на триажните протоколи в спешната помощ, диагностично терапевтичните правила и алгоритми, за въвеждане на иновации в спешната медицина, за усъвършенстване на националната карта за спешна медицинска помощ, за подготовка на обучители и висококвалифицирани спешни медици. Този център с филиалите му в катедрите по спешна медицина гарантират достъпност до университетско ниво на продължаващо обучение, с хабилитирани специалисти по спешна медицина.