Спешните медици и пациентски организации бранят стандарта по спешна медицина от съдебно обжалване.

Припомняме, в сряда частни и общински болници обявиха, че дават 14 медицински стандарта на съд. Само ден по-късно заетите в Спешната помощ дадоха отпор и обявиха, че ще бранят стандарта си с всякакви средства.

Директорът на „Пирогов“ и национален консултант по спешна медицина Стоян Миланов обяви на пресконференция, че спешната медицина става заложник на политическа атака. Той се обърна към онези, които ще искат отмяна на стандарта, с предупреждението, че: "Горе има един, който гледа". Лобистът да получим ние като пациенти и лекари адекватно и бързо спешна помощ съм аз", отсече Миланов.

Негови колеги от страната подчертаха, че стандартът въвежда все добри практики – стандартизиране на оборудване, отделения, транспортни средства, уеднаквяване на всичките 198 филиала на спешна помощ в страната.

Частните и общински болници атакуват стандарта, не че разбират от спешна медицина, а защото са принудени, ако решат да сключат договор с Касата при по-добри условия, да имат спешно отделение, а те нямат, смятат медиците.
Спешните лекари предупредиха, че спирането на този стандарт ще доведе и до спиране на парите за ремонтиране на спешните центрове. В момента нито едно спешно отделение не отговаря на този стандарт, дори това на „Пирогов“, но с тези пари това ще се случи, обясниха лекарите.

Стоян Сопотенски, заместник-директор по лечебната дейност в "Пирогов" и завеждащ спешното приемно отделение, гарантира, че това е стандарт, който включва всичко от улицата, дома, входа на пациента, до приключване на лечението му. Лекарският труд е скъп, той трябва да бъде финансиран, категоричен е Сопотенски.

Той е убеден, че обжалващите стандарта болници се плашат от разкриване на "мъртвите души", които се водят като записани на работа лекари, за да се покриват изисквания. Не може в три часа да си затворил и да искаш да се занимаваш със спешна медицина – тя е 24 часа, 365 дни, аргументира се Сопотенски.

Според един от създателите на специалността "Спешна медицина" у нас – проф. Милан Миланов, част от обжалващите стандарта лекари не биха издържали и 15 минути в неговото отделение, защото изобщо не разбирали от медицина.