В София се проведе инициативата "Заедно за превенция на диабета". Специалисти преглеждаха безплатно десетки пациенти в градинката пред УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" в София.

Като превенция на диабета специалистите изследваха нивата на кръвна захар, кръвно налягане, измерваха теглото и обиколка на талията на всички желаещи.

Организатор на събитието е Българска диабетна асоциация и с подкрепата на Зона Фарма. Целта е да осигури актуална, обективна и изчерпателна информация за профилактиката и превенцията на метаболитния синдром, който е основен рисков фактор за развитието на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Статистиката в България показва неблагоприятни резултати - 20% от населението страда от затлъстяване, а 60% от българите са с наднормено тегло.

Над 220 хиляди българчета страдат от затлъстяване

Над 220 хиляди българчета страдат от затлъстяване

Наднорменото тегло и диабета отключват и бъбречни болести

Хората с наднормено тегло са потенциална рискова група за развитието на преддиабет и диабет и оттам съответно на сърдечносъдови заболявания.

Диабетът се превръща в световна пандемия. Това заяви проф. д-р Ивона Даскалова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във ВМА и председател на УС на Българска диабетна асоциация.

"Ако през 2013 г. пациентите, страдащи от заболяването, са били 375 млн., то през 2030 г. броят им ще надхвърли 576 млн.", коментира тя и добави, че в България от диабет страдат близо половин милион души.

"Ако през 1992 г., пациентите с диагноза захарен диабет са били около 3%, проучване от миналата година показва, че вече са 8%. През 2030 г. се очаква 15% от българите да бъдат диагностицирани със захарен диабет", сподели още проф. д-р Ивона Даскалова.

"Ранното откриване и лечение на метаболитния синдром може да окаже влияние не само върху превенцията на захарния диабет, но и на сърдечносъдовите заболявания. Профилактиката може да помогне на един пациент с преддиабет да не стига до диабет", проф. Даскалова.

Безплатна кампания за захарен диабет и щитовидна жлеза

Безплатна кампания за захарен диабет и щитовидна жлеза

Прегледите и изследванията ще се проведат в периода от април до май

Напълняването, често води до до покачване на артериалното кръвно налягане и други опасни последствия, стана ясно от думите на доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ.

"Заболяването може да се докаже с измерване на талия и ханш заедно с килограмите, кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и триглицеридите", разясни още Попова. "Пациентите с метаболитен синдром са изложени на два пъти по-висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и пет пъти по-висок риск за изява на диабет отколкото при останалите хора. Също така при тях рискът за намаляване на продължителността на живота е значително по-голям", коментира доц. Попова.

В градинката пред УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" участващите в инициативата засадиха дръвчета от вида планински ясен, като по този показаха символично ролята на начина на живот, на двигателната активност, на хранителния режим и дори на определени растителни съставки за подобряване работата на метаболизма, защото има изследвания, че патентованият екстракт от планински ясен повлиява върху благоприятно всички компоненти на метаболитния синдром.