Ако до 19 май не бъдат променени условията на финансиране на болничните заведения, няма да подпишем договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това заявяват ръководствата на старозагорските болници, които поставиха срок на Здравната каса да промени лимитите им до 19 май.

Управителите на лечебните заведения от Старозагорска област подкрепят декларацията на колегите си от Националното сдружение на областните болници да не подпишат договори с касата. В обща декларация те настояват до 19 май да бъдат променени стойностите за заплащане на болничната медицинска помощ за настоящата година.

Смаленият бюджет на РЗОК ще ограничи  лечението на варненци

Смаленият бюджет на РЗОК ще ограничи лечението на варненци

Да променят методиката за разпределение на бюджетите на РЗОК, искат медиците

Декларацията е адресирана до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и Надзорния съвет на НЗОК.

Шефовете на старозагорски лечебни заведения настояват лимитите за 2017 г. да не бъдат по-ниски от заработените дейности през 2016 година. Те искат да бъде изплатена надлимитната дейност за 2015 и 2016 година.

В декларацията те подчертават, че изразяват категоричната си подкрепа на позицията и исканията на Националното сдружение на областните болници в приетата декларация на общо събрание на организацията на 27 април.

Лекарският съюз заплашва НЗОК със съд

Лекарският съюз заплашва НЗОК със съд

Ако не се изплатят надлимитните дейности на болниците

Ръководствата на лечебни заведения са категорични, че политиката на нови финансови рестрикции в предложените от НЗОК общи тримесечни стойности за дейностите в болнична медицинска помощ през 2017 г. обричат лечебните заведения от Старозагорския регион на системно недофинансиране. Те предупреждават, че това неизбежно ще доведе до преустановяване на тяхната работа.

Болницата в Карлово пред затваряне

Болницата в Карлово пред затваряне

Масови оставки заради ниски заплати и лоши условия на труд

От болниците още веднъж настояват за спешни мерки за изменение на определените тримесечни стойности за болнична медицинска помощ на РЗОК Стара Загора и тяхното увеличение пропорционално на предвиденото увеличение на средствата за болнична медицинска помощ съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2017 година.