Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от Covid-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. Това заяви пред БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.

По думите на д-р Шарков това не означава, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ.

Шарков съветва пациентите да казват, които са с положителна проба за коронавирус, за да може той да вземе необходимите предпазни мерки.

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

Националният план на България при пандемия е в генерична готовност

В настоящата ситуация едно от най-безопасните места е кабинетът по дентална медицина, защото се спазват всички правила за стерилност, категоричен е Николай Шарков. По думите му, има заразени стоматолози, но заразата не е дошла от кабинетите, а от социалните контакти.

Зъболекарите ще бъдат включени в първата група медицински специалисти, които предстои да бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция, каза Шарков. Стоматолозите са на първа линия, те работят на 35 сантиметра от входното отверстие: уста, нос, очи, подчерта той.

Шарков коментира, че изследванията дали водите за уста са ефективни с коронавируса не са обхващали Сovid-19, а "всички възможни останали вируси и микроорганизми". Водите за уста са антисептично средство, а устната хигиена е задължителна по време на заболяване, каза той Шарков. Той посъветва след като пациентът е изкарал заразно заболяване, четката за зъби трябва да отиде на боклука.

Вирусът няма да се отрази върху твърдите зъбни тъкани, а по-скоро върху венците и устната лигавица. Това става на по-късен етап, не в разгара на заболяването, каза д-р Шарков.

Според стоматолога д-р Георги Костов маски, ръкавици, шлемове, очила, стерилизация - това са неща, които ги правим ежедневно след всеки пациент. Удвояваме усилия в тази насока", разказва той за работата си по време на епидемия. Според друг стоматолог има отлив на пациенти.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%