Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на антикорупционната комисия и отхвърли молбата на бившия здравен министър Стойчо Кацаров за отмяна на решението, с което Комисията установява конфликт на интереси в качеството му на министър на здравеопазването. Решението на ВАС е взето от петчленен състав и е окончателно.

На 22 юли 2022 г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) глоби Кацаров с 5000 лв., установявайки, че на 18 май 2021 г. той е подписал проект за изменения в наредбата за утвърждаване на медицински стандарт "Клинична лаборатория". Така той е участвал в подготовка на акт в частен интерес - на Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" (СЦЗПЗ), на което Кацаров е бил председател към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър.

Сигналът за конфликт на интереси бе подаден от проф. Костадин Ангелов, народен представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на здравеопазването, който на 25 март 2022 г. съобщи, че ГЕРБ ще подаде сигнал до спецпрокуратурата и КПКОНПИ за конфликт на интереси и престъпление по служба. Ангелов обясни, че Центърът за защита правата в здравеопазването е координиран от Кацаров и е подписвал възмездни договори за национална оценка на качеството на клиничните лаборатории.

КПКОНПИ спечели делото за конфликт на интереси срещу Стойчо Кацаров

КПКОНПИ спечели делото за конфликт на интереси срещу Стойчо Кацаров

Той трябва да плати глоба от 5000 лв. и разноските по делото