"Тази стратегия няма да бъде панацея." Така коментира стратегията за управление на болниците здравният министър проф. Николай Петров в ефира на БНТ. По негови думи това ще бъде опит за внедряване на добрите управленски модели.

Здравният министър против да сме държава на инвалиди

Здравният министър против да сме държава на инвалиди

Догодина ще има увеличение на НЗОК

От фалиралите болници всички са на различна фаза. "Мениджъри, управителите на тези болници полагат доста усилия", призна Петров.

"Враца и Ловеч станаха нарицателно", съгласи се министърът. "Не ми се ще да преекспонираме темата в тази посока", обясни проф. Петров и добави, че болницата в Димитровград не е в списъка на фалиралите.

Петров се съгласи, че съществуват порочни практики, за които от министерството чакат становището на компетентните институции.

Николай Петров: Медиците са герои в мирно време

Николай Петров: Медиците са герои в мирно време

Здравният министър призовава да се отразяват добрите случаи

Относно бюджета министърът на здравеопазването потвърди, че официално в системата на здравеопазването ще влизат доста повече пари. "От една страна е чудесно, от друга страна е много по-голяма отговорност", коментира мин. Петров.

Проблемът на бюджета бил, че "знаем че трябват повече, но нямаме аргумент да кажем колко". Министърът обясни, че има клинични пътеки, които трябва да бъдат преостойностени.

"Нашата цел не е икономия на пари. Нашата цел е преразпределяне на парите", категоричен е здравният министър.

Здравният министър иска промяна в Спешната помощ

Здравният министър иска промяна в Спешната помощ

Броят на повикванията в последните три години бележи спад

Сред приоритетите на ведомството са регистър, цени, яснота. Работи се активно и по електронната система. "Да престанем с хартиени рецепти, епикризи със здравните книжки, с които се ходи в аптеката", иска Петров и добави, че трябва да бъде ясно, че пациентът има достъп до здравното си досие.

Министър Николай Петров обясни, че вицепремиерът Томислав Дончев се занимава активно с проекта за спешна помощ. "Трябва да стане - вече всички точки са финализирани", обясни Петров за ситуацията с бърза помощ.

"Подписването на анекса и старта на работа, ще отвори възможността да стартираме обществените поръчки", обясни още Петров.