Студът пречи на хората с болно сърце или заболявания на кръвоносните съдове, каза пред БНР проф. Арман Постаджиян, който е председател на Дружеството на кардиолозите в България.

По думите му неблагоприятният ефект се изразява в това, че се влошават симптомите на даденото заболяване и се случва по-често да се появяват инциденти.

Съвет на кардиолог: Яжте, пийте и се веселете!

Съвет на кардиолог: Яжте, пийте и се веселете!

Добрите емоции са най-силното оръжие срещу болестите

Според професора човешкото тяло е свикнало на една зона на т.нар. температурен комфорт. Тя е между 19 и 22 градуса. Всяка рязка смяна на температурата, било то в посока надолу или нагоре, извежда организма извън тази зона на комфорт.

Рязкото смъкване на температурите с около 10 градуса например води до мозъчен инсулт и миокарден инфаркт, защото периферните съдове се свиват с цел да се запази температурата в организма. От друга страна това покачва кръвното налягане и съсирваемостта на кръвта. Всичко това увеличава риска при предразположените хора.

8 от 10 инфаркта – предотвратими

8 от 10 инфаркта – предотвратими

Преждевременната смъртност е проблем на цялото общество

Проф. Постаджиян посъветва още хората, които вземат лекарства за кръвно налягане, да променят дозировката им, защото тя е различна през лятото и зимата.

Той припомни още, че по време на празници често се прекалява с храната, солта и алкохола, което има неблагоприятен ефект и влошават здравето.

За нормално кръвно налягане се приемат стойностите до 140 на 90.