Стресът е най-големият причинител на сърдечно-съдовите заболявания. Те много повече пречат на сърцето ни, на общия ни тонус и на чувствата ни, отколкото това, което ядем или пием, каза кардиологът д-р Сотир Марчев пред Нова ТВ.
Той даде пример с германците и французите, които ядат много по-мазна храна от българите, но са много по-здрави.
Дали новогодишната трапеза или която и да е празнична такава ще ни се отрази добре или зле, зависи най-вече от настроението ни и от чувствата, които изпитваме, каза още Марчев.
Любовта към обичните ни хора и към любимите ни неща около нас е най-добрият удар срещу стреса, коментира кардиологът.
А ударът срещу стреса е най-доброто седство срещу болежките.
По думите му около 10 на сто са повече инфарктите през тези зима. Вероятно причината е стресът.
Съветът му, разбира се, е: "Яжте, пийте и се веселете". Защото това са дребни емоции, които носят големи наслади. Те пък оставят добро чувство и усещане за щастие. А те са най-важните за спокойствието, което е най-силното оръжие срещу сърдечните болести.
На въпроса как да се предпазим от грипа, кардиологът обяснява, че вече сме закъснели за ваксини, защото щамът е тук и се развива много бързо и се мени. Той самият има наблюдения, че много от ваксинираните са сега болни.
Появилият се грип е сменил миналогодишните щамове. Освен това в момента няма повишена честота на усложнения в сравнение с миналите години.
Този щам, който върлува, се оказва неразрушим от старите противовирусни препарати, смята Марчев.
Съветът на лекаря е да не се скача веднага на антибиотици за борба с болестта.
"Добре е хората да познават тялото си", каза още той. По думите му е добре хората да знаят какво могат и не могат и така да следят жизнените си показатели.
Ако могат да качат три или повече етажа, без да се запъхтят или да изпитат болка в сърцето, значи са в добро състояние. Добрият пулс е между 50 и 100 удара на сърцето в минута.
Белег за лошо сърдечно състояние е болката в гърдите при студен вятър, който свива съдовете. Тогава трябва да се търси лекар. Ако пък сте хронично болен, трябва да ходите два пъти годишно на лекар. За по-лесно, лекарят съветва тези моменти да са синхронизирани със смяната на сезоните.
Morientes
на 30.12.2016 в 21:42:45 #5Българска му работа, всичко изопачавате..Много болести идват от стреса и това, че кардиолога ви е казал, яжте пийте и се веселете, не значи, че трябва да се тъпчете като прасета и да гърмите с пищовите в стаята..
kibrit
на 30.12.2016 в 13:53:32 #4zheko-kravaev, напълно сте прав относно негативизмът, който ни залива от всякъде и нуждата от позитивно настроение, това един кардиолог да съветва хората да си хапват и пийват, защото така е по-здравословно отколкото да се стресират с въздържание, е все едно родител да даде остър нож в ръцете на 2 годишно дете. Всяка погълната храна влияе на различни хормони в тялото. Това са химични процеси, които оказват огромно влияние върху активността и настроението на човек и ако по време на "хапване" човек усеща удоволствие малко по-късно нещата са съвсем различни в зависимост от вида на погълнатата храна и нейното количество. Всяко тяло е различно и в зависимост от дневната активност и занимания има нужда от различна по вид и количество храна. Колко хора околно Вас са наясно с количеството и качеството на храната, с която се хранят? Българинът яде и пие като за последно, и се гордее с тези си постижения, а изказането на кардиологът, ако не е изопачено или неправилно представено в статията, е най-малкото вредно и опасно. А Brad Mehldau е напълно прав относно манталитета и навиците, демнстрирани във фейсбук. Не чудно защо българинът е най-нещастен в световните класации, защото не знае от къде му идва всичко, а и не си преви труда да разбере.
Brad Mehldau
на 30.12.2016 в 11:57:02 #3Италианците и французите ядат наистина мазно и т.н., но го правят умерено. Това преяждане, тъпчене и освинване, което се прави при нас, се среща рядко при другите европейци. Само вижте как изглеждат повечето българи - мазни, лоени топки, гордеещи се колко много могат да изядат. Във Фейсбук е пълно с хора, чиято най-висша ценност е да пускат снимки на отрупани с тежки ястия маси в евтини кръчми; тенджери, напълнени с кюфтета и кебапчета; заклани прасета; получовеци, приготвящи скари с пържоли... И коментарите се въртят около изтъркани балканизми от сорта на "нека ни е зле", "като сме зле, все така да сме" и прочее "остроумия" на българския тюфлек. Точно така, Ганьо, яж, пий и се весели!
zheko-kravaev
на 30.12.2016 в 11:01:35 #2Не трябва да се акцентира при обсъждането на здравни теми като при този случай само върху хранителния и спортния режим на хората, но и на психическото им състояние. За нас българите е важно и е време вече да резберем, че позитивното настроение, добротата меду нас самите, положителното настроение и оптимизмът ще ни държат здрави и силни, и ще ни позволят да се справим с трудностите в живота. Трябва да се противопоставяме на негативизма, с който ни облъчват медии, политици и администрация и да повярваме в личните си възможности.
kibrit
на 30.12.2016 в 10:45:04 #1За това, че консумацията на мазнини за сметка на въглехидратите е много по-полезна е вярно, но да кажеш на някого да яде и да пие, за да не е стресиран, а щастлив си е пълна лудост. Болшинството от хората ядат без да са гладни, само защото са стресирани и се нуждаят от някакво удоволствие и са толкова невежи в познанието за тялото си и нуждите му, че единственият начин на контрол, който знаят е да мерят кръвното си и то когато се почувстват зле, а тогава е вепе доста късно и са станали потенциални пациенти на този диктор, което за него е отлична новина.