Студенти по медицина започват работа като доброволци в COVID-отделението на болницата в Свищов, предаде БНТ. Двама третокурсници от Медицинския университет в Плевен са сред първите, които се отзовават на призивите за помощ.

И така обаче ситуацията с липсата на медицински персонал остава много сериозна. През тази седмица за няколко дни в болницата влязоха и няколко депутати.

COVID отделението в болницата в Свищов вече е пълно

COVID отделението в болницата в Свищов вече е пълно

Състоянието на повечето от пациентите се е усложнило заради самолечение

21-годишният Димитър Николаев е студент по медицина в Плевен. Съдбата на болницата в родния му град Свищов го трогнала и без капка колебание решил да влезе като доброволец в COVID-отделението.

"Все още не бях сто процента сигурен дали да взема решението и после стана доста сериозен проблем и се разшумя, че в Свищов има сериозен недостиг на кадри и реших, че просто трябва да вляза", споделя Димитър.

Неговата състудентка Мария Димитрова също решава да стане доброволка. Първото им дежурство в COVID-отделението на Свищовската болница вече е факт.

"Това ни е първата нощна смяна, която изкарахме. Докарахме една нова жена и това беше може би критичната ситуация, защото не очаквахме, но положението беше овладяно бързо." - споделя Мария.

Липсата на лекари в Свищовската болница - огледало на здравната криза у нас

Липсата на лекари в Свищовската болница - огледало на здравната криза у нас

Кметът влезе като доброволец и се зарази

Според двамата студенти, нуждата от специалисти, с които да работят заедно в лечебното заведение, е изключително сериозна.

"Имаше известна доза страх вътре в отделението, но той не е от това да се заразиш, ами от това, че ако стане нещо с някой пациент, няма лекар, който да е вътре в отделението, ами трябва да викаме от други отделения", разказва Димитър Николаев.

"Повече ме е страх от това, че не съм достатъчно компетентна да окажа абсолютно адекватна медицинска помощ, но има сестра тук, която ни помага и се учим от нея", допълва Мария Димитрова.

Бъдещите лекари казват, че ще останат в отделението колкото е възможно повече. Очакват към тях да се присъединят и други студенти, но се надяват на помощ и от страна на лекарите.

Болницата в Свищов остана без медицински сестри за COVID отделението

Болницата в Свищов остана без медицински сестри за COVID отделението

Единствената медсестра е била приета с коронавирус в тежко състояние