Реакцията при пожар на деветия етаж на ВМА в София с шестима пострадали бе разиграна при съвместно учение на ВМА, пожарната и МВР, съобщиха от Военномедицинска академия (ВМА). 

Най-тежко раненият е изнесен на носилка по вътрешни стълби, друг е свален от пожарникари по външна стълба, висока 40 м. Четиримата по-леко пострадали са евакуирани със спасителни маски по вътрешно стълбище.

Локализацията на пожара е отнела 5 минути, а цялата операция - 12. След евакуацията пострадалите са поети от медицинските екипи на ВМА.

"При тази ситуация, ние реагираме с това, което е в наличност. Тези екипи в момента са на работа в нашето Спешно отделение. Те пристигнаха с двата дежурни реанимобила, които при възникнала нужда можем да изкараме за 2 минути", обясни началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той увери, че екипите на болницата могат да реагират при сигнал във всеки един момент. Мутафчийски подчерта, че голяма част от работещите във ВМА са участвали в различни кризисни ситуации не само в България, но и зад граница.

"Аз съм по-спокоен, когато нашите екипи имат стиковка с останалите ангажирани в подобна ситуация", допълни проф. Мутафчийски.

Началникът на болницата подчерта, че това е едно от многото предстоящи учения. На същото мнение са и от ръководството на Пожарната.