2022 година трябва да е краят на пандемията от ковронавирус, но и нова ера на национално единство. Това каза пред Нова телевизия представителят на СЗО за България д-р Скендер Сила.

По думите му има четири фактора за идваща тежка зима - първо заради задаваща се нова тежест върху здравната система заради силно предаващия се вариант "Делта" в европейския регион, вторият фактор е, че има много неваксинирани в Европа, третият - че е студено и хората се събират на закрито, четвъртият, че все още практиките - носене на маска, дистанция - остават на незадоволително ниво.

България може да се превърне в COVID гетото на Европа

България може да се превърне в COVID гетото на Европа

На страната ни се гледало като на остров на неведоми практики

Сила коментира и новия щам "Омикрон", който по думите му се разпространява бързо и в рамките на няколко седмици ще доминира в страните в европейския регион. Не можем да си позволим да стискаме палци, напрежението в здравната система и медиците може да е огромно, каза той.

Скендер Сила смята, че в България предизвикателството с коронавируса ще е по-голямо заради най-ниската ваксинация в Европа. Все пак той смята, че локдаунът трябва да се гледа като последна мярка, ефективна, но много скъпа. Имаме инструментите да реагираме на коронавируса, трябва да се спазват мерките и при двата варианта "Делта" и "Омикрон", посочи той.

За "Омикрон" се знае, че има по-малък риск от усложнение и "Делта" вариант, трябва да сме внимателни, тъй като се предава по-бързо от човек на човек, уточни експертът.

Околийски: България няма да се размине с пета, шеста, седма вълна

Околийски: България няма да се размине с пета, шеста, седма вълна

Необяснимото: 26% от българските медици са ваксинирани по данни на СЗО

На въпроса каква е ефективността на ваксините срещу "Омикрон", Сила смята, че се очакват данни, че наличните ваксини осигуряват защита. Досега няма ясни доказателства, че човек с имунитет и ваксиниран може да избегне заразяване с "Омикрон".

България е с най-ниското ниво на ваксинация, всички сили трябва да се насочат към увеличаване на броя на ваксинираното население - възрастни, хора с хронични заболявания и здравни работници.

За децата Скендер Сила каза, че СЗО препоръчва ваксинация само ако са в рискова група, тъй като карат вируса по-леко.

Скендер Сила коментира и самолечението с антибиотици и бе категоричен, че трябва да се използват само с внимание, тъй като не лекуват вируси, посочи още, че същото важи и за други лекарства, тъй като няма нито едно без страничен ефект.

СЗО: Ситуацията с Омикрон бързо се влошава

СЗО: Ситуацията с Омикрон бързо се влошава

Броят на заразените се удвоява на всеки два-три дни...

В България има сериозни последици от COVID-19, тъй като се загубиха много животи, което не трябваше да се случва, защото бяхме снабдени с ваксини, политиците също носят вина за това заради липсата на доверие и изказвания, свързани с дезинформация, каза още той.

СЗО казваме, че пандемията е маратон, а не спринт, коментира експертът. По думите му психологическите последствия са тежки и е засегнат всеки, но тази година в България ще се наблегне на психичното здраве, Сила препоръчва проблемите да се коментират с психолози и психиатри, тъй като не трябва да се допуска през 2022 да се губят толкова животи.