Пилотен проект за въвеждане на телемедицина в училище въвеждат от днес. Решението е на Министерството на образованието и на Министерство на здравеопазването в 4 училища в София - 55 СОУ, 25 СОУ, 2 АЕГ и училището по транспорт.

Средствата за него са осигурени по Плана за възстановяване и развитие, а проектът ще е в рамките на 3 месеца. С още средства от Плана се предвижда програмата да продължи и в други училища в страната.

Днес на място в 55 СОУ кабинетът по телемедицина откриха министърът на образованието Сашо Пенов и на здравеопазването Иван Меджедиев.

Какво е телемедицина?

В 55-то СОУ вече е адаптирана специална стая, пред нея е разположен телевизионен екран. За целта днес в училището бе направено показно как ще се извършва преглед на дете, което има оплаквания.

Момченце разказа за оплакванията си чрез жива интернет връзка с "Пирогов". Другата възможност е болница "Света Анна". И двете здравни заведения имат 24-часова Спешна помощ и налични за целта специалисти.

От детския кабинет на "Пирогов" се включи медицинска сестра, която съставя амбулаторен лист. По нейна преценка детето се пренасочва към Спешна помощ, специалист или личен лекар. Ако се наложи Спешна помощ, в линейката ще се качи и педагог.

МОН предвижда мобилните екипи, сформирани по време на пандемията в училищата, да се пренасочат към тази дейност.