Решения за медицинската експертиза, които бяха приети, са добри. Такава е оценката на Мими Виткова, бивш здравен министър. В студиото на БНТ тя обясни, че се разрешава проблемът с голямото чакане при преосвидетелстване.

Но има още неща, които да се решат. Според нея и РЗИ се включва в процеса. В ТЕЛК липсата на кадри е отчайваща, по думите на Виткова. Каквито и решения да се вземат, ако няма кадри, нищо няма да се промени. Личните лекари могат да помогнат на пациентите какви документи трябват за ТЕЛК решение. Големият проблем е организацията на процеса, според Мими Виткова.

Другият проблем е размерът на инвалидните пенсии.

Дефицитът на кадри е ужасяващ, отново каза тя. Докато не си изберем държавници, всяка система ще се разпада, според прогнозата й.

Пенка Георгиева, представител на НПО отчете, че хората ще получават допълнителни проценти инвалидност за съпътстващи заболявания. Гражданите сами не могат да си подготвят целия набор от документи и затова личните лекари трябва да се включат в процеса, според нея. Провалът на здравната система в последните 10 години, според Георгиева, е причината за недостига на кадри. Трябва да има по-добър контрол на комисиите за медицинска експертиза и по-добро заплащане, смята тя.

МЗ обяви "революционна" промяна в медицинската експертиза

МЗ обяви "революционна" промяна в медицинската експертиза

Попълват състава на ТЕЛК комисиите и с други експерти