Първите три екипа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух ще бъдат изпратени на 5-дневно обучение в Центъра за подготовка на медицински екипи в Италия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Обучението се осъществява по договор с Leonardo S.p.A. По време на курса те ще се запознаят с хеликоптера и техническите му параметри, с медицинското оборудване и с мерките за безопасност при извършване на авиомедицински транспорт. Всеки екип ще проведе 4-5 полета с хеликоптер в различни условия и при различни ситуации преди поемане на първите дежурства.

По думите на проф. Любомир Алексиев - главен координатор на експертния съвет по медицинска дейност в областта на авиационната медицина и помощ по въздуха към МЗ, екипите вече са подбрани. Те са получили медицински сертификати за годност за летателна работа и са преминали курс на обучение за работа на борда на въздухоплавателното средство, както и опреснителни допълнителни курсове по отношение на реанимационни техники и спешна медицина.

Българска делегация с шестима представители на Министерството на здравеопазването и двама представители на авиационния оператор "България Хели Mед Сървиз" ЕАД е на посещение в базата на Leonardo S.p.A в италианския град Верджате.

Борислав Петров - ръководител на Административно-стопанския сектор в ЦСМПВ, уточни, че Центърът за спешна медицинска помощ по въздух е съставен от три основни структури - Координационна централа, която е най-важното структурно звено, Административно-стопанския сектор и шестте регионални бази.

"През следващата година сме предвидили обучения за придобиване на професионални качества - практика и езиково обучение на служителите, които са назначени в регионалните бази", допълни той.

Професорът подчерта, че Центърът вече е готов за работа, Координационната централа е подготвена и оборудвана, като предстои обучение на диспечерите, които ще работят там, тестове с Националната система 112 и Центровете за спешна медицинска помощ.

Припомняме, че първият хеликоптер, предназначен за системата Спешна медицинска помощ по въздух (HEMS) в България, извърши вчера тестов полет. Това съобщи на своята Facebook страница министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Очаква се до 15 декември вертолетът да бъде приет от комисия. След това предстои боядисването му в зададените цветове. Организацията по прелитането до България ще се осъществи в средата на януари 2024.

В средата на миналия месец беше тествана и първата площадка за медицински хеликоптери за Спешна помощ у нас. Тя се намира на територията на панагюрската болница МБАЛ "Уни Хоспитал" и бе успешно сертифицирана от ГД "ГВА".

"Дейността по лицензирането на авиационния оператор е също в напредък", подчерта Гвоздейков.

Тестваха първата площадка за медицински хеликоптери у нас
Обновена

Тестваха първата площадка за медицински хеликоптери у нас

Вертолет на ВВС кацна успешно пред многопрофилната болница в Панагюрище