Едва ли има човек, който да не се е оплаквал от болки в гърба или врата. Това разбира се не означава, че всеки страда от дискова херния. Кое е характерното за това заболяване - причини, симптоми, рискови фактори? Кой е правилният избор за лечение и кога операцията е неизбежна?

Отговор на тези и още въпроси дава в интервюто с д-р Владимир Пранджев - ръководител на отделение "Неврохирургия" на ВМА, член на Български лекарски съюз, член на Българското дружество по неврохирургия, член на Асоциация на френските спинални хирурзи и на Дружеството на френските неврохирурзи.

Какво представлява дисковата херния?
Дисковата херния е заболяване, свързано с дегенеративни или по- рядко травматични изменения на междупрешленните дискове. За дископатия говорим, когато е на лице проблем в интервертебралните дискове, които се намират между прешлените, изграждащи гръбначния стълб. Всеки междупрешленен диск се състои от т.нар. пулпозно ядро и фиброзен пръстен. Вътре в този пръстен се съдържа желеобразна субстанция (в която в зависимост от възрастта е изградена от различно количество вода и съединителна тъкан), която играе ролята на амортисьор при движенията. Дисковата херния се формира, когато при пренапрежение, натоварване, неправилна поза, продължителни травми върху гръбначния стълб, този пръстен се разкъса и част от съдържимото притисне нервните структури. Това води до оплаквания, болка и дискомфорт при пациентите. Много често, пациенти с дискови хернии нямат никакви оплаквания и заболяването може да протече и асимптоматично.

Какви са най-общо симптомите?
Често пъти пациентите съобщават за внезапно появила се болка в гръбначния стълб. Понякога болката може да разпространи и обхване крайниците, като в не малко случаи се стига до сериозен неврологичен дефицит при движението.

Как се поставя диагнозата?
Диагнозата се потвърждава с помощта на редица образни изследвания. В нашето съвремие считам, че е недопустимо да се пропусне ядрено- магнитния резонанс. Използвам случая да отбележа, че от началото на месец април във ВМА заработи най- модерният в България ядрено-магнитен резонанс, който дава отлични възможности за диагностика. Пропускам рентгеновата снимка, защото тя носи информация, когато имаме травматичен момент. Можем да видим формата и големината на прешлените, но за оценката и състоянието на нервните структури, тя е индиректен критерий. Съвременните методи за оценка са скенерът и магнитният резонанс.

Най- общо как протича лечението? Трябва ли да се премине през оперативно лечение или има други, по-леки начини?
На първо място искам да отбележа, че при появила се симптоматика, задължително трябва да се направи консултация със специалист неврохирург! И по преценка да се извърши спешна оперативна интервенция или да се предприеме медикаментозно лечение. За да се предложи на пациента оперативно лечение, трябва да има невро-изобразителна диагностика, скенер, магнитен резонанс, които действително обективизират, че дисковата херния е на лице.

А какво може да се случи с тези пациенти, които нямат симптоматика, а носят заболяването? Може ли в последствие да се доразвие?
Да, разбира се. При едно неправилно движение, при пренатоварване на гръбначния стълб, тежки физически усилия, неудобна позиция на тялото или резки движения. Болката може да се провокира дори при кашляне или кихане. Това може да означава, че е време да изследвате гръбнака внимателно.

Има ли статистика - възрастните или младите хора страдат повече от дискова херния?
В миналото дископатията беше типично заболяване за по-възрастни пациенти. В наши дни, се оформя тенденция, възрастовата граница спада. Причините все по-млади хора да бъдат засегнати се коренят основно в начина на живот, културата на живот, физическата активност. Продължителното седене или стоене на крак, работата на бюро - всичко това води до физически стрес за тялото, гръбначни деформации, неправилна стойка и неминуемо до нарушаване на сагиталния баланс.

Това означава ли, че този проблем може да се развие и при спортуване или при деца, за които знаем, че носят тежки раници, имат неправилна поза на чиновете в класните стаи?
Разбира се! Природата не е оставила нищо на случайността! Тежка ученическа раница провокира болка и изкривяване на гръбнака. Трябва да се обръща внимание при децата за двигателната култура и правилна стойка. Моят съвет е при спортуващите, за да избегнат травматична дискова херния, непременно да се посъветват с инструктор за правилната доза и механизъм на натоварване.

Накрая, може ли да дадете някакви съвети как да сме по-отговорни и да се предпазим от дискова херния?
На първо място, трябва да имаме култура на движение. Ежедневието ни е достатъчно натоварено и пак казвам - дисковата херния може да е плод не толкова на физическо натоварване, колкото на неправилна стойка и липса на физическа активност. Важно е да избягваме тежък физически труд. Килограмите също са от значение, защото затлъстяването води до намалена мускулна сила, а това увеличава и натоварването на гръбначния стълб.