Нов тежък грип ни атакува, при това по-рано от очакваното, каза пред Нова ТВ д-р Тодор Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Грипна ваканция в Панагюрище

Грипна ваканция в Панагюрище

Учебните занятия са преустановени в три училища

Оказва се, че вирусът "Хонконг" вече върлува в цялата страна и болните са на легло поне 4 дни.

"За първи път от 6 години грипната епидемия пристига около 20-30 дни по-рано. В момента преобладава грипа H3N2, както се нарича щама "Болзано". Той е с 30% повече от щама "Хонгконг", каза Кантарджиев.

По думите му това е леко видоизменен вирус. "До един месец ще знаем дали ваксината може да ни защити ефективно срещу този вирус", коментира още Кантарджиев.

Грипна ваканция в Балчик

Грипна ваканция в Балчик

До края на седмицата

Грипът започва остро - с температура, главоболие, болки и обща отпадналост.

Специалистите препоръчват да не се кара на крак. Симптомите се появяват с леко закъснение и още ден преди да се разболее човек, вече е заразен и може да пръска заразата наоколо.

Според лекаря, децата трябва да бъдат научени как да кихат и кашлят правилно, за да не предават заразата. Личната хигиена е много важна. Хубаво е да се приема витамин D на капки по 15 дни, защото сега хората не се излагат на слънце. След приема трябва да се прави почивка от половин месец.

Според лекарите грипът има много кратък инкубационен период. Между 10-12 часа от момента на заразяване, се покачва температурата до 38 градуса. След това се усеща болка в мускулите и ставите. Обикновено започва с болки в гърлото и суха кашлица.

Грипът „Хонконг” дойде изненадващо рано и повали стотици

Грипът „Хонконг” дойде изненадващо рано и повали стотици

Вече се затварят и училища

Кантарджиев предупреди, че един неправилно лекуван грип може да доведе до усложнения. На 2000 болни един може да направи мозъчна или дихателна недостатъчност. Честото усложнение е развиване на бронхопневмония.