Топ лекари от "Пирогов" обсъдиха подробно състоянието на 5-годишното момче от Бургас, което бе транспортирано по спешност със самолет.

Заради малкия пациент в болницата бе свикан разширен консилиум. В него участваха детски хирурзи, гнойно-септични хирурзи, детски реаниматори, съдови хирурзи, имунолози, микробиолози и др., съобщават от лечебното заведение.

Докараното със "Спартан" 5-годишно бургазлийче е в стабилно състояние

Докараното със "Спартан" 5-годишно бургазлийче е в стабилно състояние

Засегнатият от варицелата крайник е в тежко състояние

Специалистите решиха, че е най-добре да се извършат серия от хирургически намеси, за да се овладее тежката инфекция. Това се налагало заради тежкото състояние, в което се намира кракът на детето.

Първата хирургична ревизия за засегнатия крак е направена от екипа на детския хирург д-р Стоилов. Лекарите са извършили инцизия на подбедрицата и бедрото, за да овладеят инфекцията на кожата, подкожието, фасцията и мускулите.

В следващите дни предстоят оперативни намеси, предвид ниския имунитет и сериозния възпалителен процес.

Самолет „Спартан” спешно транспортира 5-годишен пациент от Бургас до София
Обновена

Самолет „Спартан” спешно транспортира 5-годишен пациент от Бургас до София

По искане на здравно министерство

Припомняме, че момченцето бе транспортирано със самолет "Спартан". Детето е с варицела. В резултат на болестта имунитетът му се е сринал и то е получило оток на целия ляв крак. Стигнало се до сепсис. Още снощи започна мощно антибиотично лечение. През нощта детето е било спокойно и основните му жизнени функции са стабилни.