Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 46-годишен мъж от Стара Загора, в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът - жена от Варна.

Интервенцията е продължила 6 часа.

В момента пациентът е в добро състояние, контактен, адекватен. Предстои му период на възстановяване, коментира доцент Васил Михайлов.

ВМА твърдо стои зад програмата за донорство и трансплантации. За последните 12 години във ВМА нов черен дроб са получили над 75 души.

Освен технологично обновени, трансплантационните екипи на ВМА бяха и разширени, като в реализирането на донорските ситуации и на трансплантационния процес вече участват две структури - Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Първа клиника по коремна хирургия.

В УМБАЛ "Александровка" пък беше извършена успешна бъбречна трансплантация на 31-годишен мъж от Монтана.

Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени от листата на чакащи. Другият бъбрек не е трансплантиран, поради установени съдови промени.

В момента реципиентът е в стабилно общо състояние и се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.