Сигнали за ново липсващо лекарство в аптечната мрежа постъпиха в Пациентски организации "Заедно с теб".

Става въпрос за медикамента CellCept, който се отпуска с протокол от НЗОК за трансплантирани пациенти. Лекарственият продукт е имуносупресор и се използва за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантирания орган. 90% от пациентите го приемат.

Те сигнализират, че медикаментът липсва от един месец, което налага да взимат назаем от други трансплантирани пациенти, за да се лекуват. След десетина дни трябва да получат следващата доза по лекарствен протокол, но не са получили още за миналия месец.

По информация от трансплантирани пациенти следващи доставки се очакват през септември.

Лекарството за диабет Ozempic пак липсва

Лекарството за диабет Ozempic пак липсва

Следващата доставка се очаква чак през август

От фирмата вносител на лекарството, цитирана от БНР уверяват, че до края на юни има осигурени количества от медикамента, който се използва за поддържаща терапия трансплантирани пациенти.

От фирмата твърдят, че дистрибуторите зареждат с медикамента аптеките в цялата страна, за да имат възможност пациентите да го получават до края на юни.

Прави се всичко възможно от производителя и вносителя на лекарствения препарат трансплантираните пациенти да имат достъп до медикамента и след края на месеца, заявяват от фирмата вносител.