Дворецът на спорта и културата във Варна тренировъчно ще се превърне в болница. Това е сценарият на съвместно учение между Военноморските сили (ВМС) и националния оперативен щаб за справяне с коронавируса. Информацията е на ВМС.

На 24, 25 и 26 март 2020 г. сградата на Спортната палата в морската ни столица тренировъчно ще се трансформира в сграда за болнично наблюдение на значителен брой хора. 

Тренират разгръщане на военнополеви болници в спортни зали
Обновена

Тренират разгръщане на военнополеви болници в спортни зали

Пишат се допълнителни мерки за възрастните хора, съобщи Борисов

Целта на тренировката е съгласуване на действията на институциите: министерство на отбраната, министерството на младежта и спорта, министерство на здравеопазването, държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и областна администрация на Варна по ограничаване на разпространението на коронавирус "COVID-19".

От ВМС ще участват общо 91 военнослужещи. Заедно с тях ще бъдат и 3 броя ЗИЛ 130, 2 броя ЗИЛ 131 и 2 броя микробуси.

От държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" от градовете Търговище и Силистра са предоставени 300 легла със цялостното им оборудване: дюшеци, чаршафи, възглавници, одеала, шкафчета и 300 комплекта хавлии и пижами.

Оборудването е транспортирано и сглобено от военнослужещи от флота.

В сградата са обособени и помещения за медицинските екипи, регистратура и места за прегледи на гражданите.

Такива тренировки вече се проведоха в София - в зала "Арена Аремеец" и в Пловдив - зала "Колодрум"

По-късно от Министерството на отбраната допълниха, че военнослужещи изграждат тренировъчно полева болница и в спортната зала в Русе. Там са бойци от Сухопътните сили.

В Русе тренират за изграждане на военно-полева болница в зала "Арена Русе". Ръководител е командирът на военното формирование 34 200 - Шумен полковник Добромир Добрев. Задействани са два модула.

От едното поделение в Шумен под ръководството на капитан Момчил Димчев са включени 45 военнослужещи, товари и превозва легла и дюшеци от база на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси".

Вторият модул от 51 военнослужещи от друго поделение в Шумен е под ръководството на капитан Илко Илиев е за построяване на болницата.

Включени са и 12 бойци от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен под ръководството на капитан Николай Гетов. Използват се и 13 броя товарни автомобили, ремаркета и автобуси.