Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов разгледаха предприятието, където се шият облекла за армията "Интендантско обслужване" в гр. Калофер. Това стана ясно от видео, споделено на фейсбук страницата на премиера.

Преди да влезе в завода Борисов бе информиран, че тази сутрин е започнала тренировка на разгръщане на военнополева болница в спортна зала "Арена Армеец". Тренировката се води от Националния оперативен щаб и се координира с МВР, Здравното министерство, държавния резерв и МО. 

Гешев подкрепя медиците за по-строги мерки срещу коронавируса

Гешев подкрепя медиците за по-строги мерки срещу коронавируса

Опасява се, че иначе ще се окажем в "италиански вариант"

Разпоредил съм по паркове, градини да минават полицаите, да предупреждават и да прибират хората. Да направим магазините от 5 до 8 сутрин само за възрастни хора. На областно ниво да се проверяват колите кой отива на работа, до аптека, до магазини. Това каза Борисов, обръщайки се към вицепремиера по сигурността.

Преди това, разглеждайки защитните облекла премиерът уточни, че не е искал да казва на своя вицепремиер тези мерки по телефона.

Тази заповед вече се пуска за изпълнение, уточни Борисов.

В завода стана ясно, че в момента имат определено количество специален плат. Очаква се доставка от Тайван на последно количество защитна мембрана за около 12 000 гащеризона.

Очакват да има и "зелен коридор" с Германия за лепило, с което изработват защитните облекла.

На обяснението за затрудненията при доставките от страна на представител на завода, премиерът Бойко Борисов каза: "Ти даже ако ми дадеш номера на тирове, ако са натоварени, ще правиме конвои и ще ги прекараме бързо".

"Това чудо тепърва ще почва да се развива, да имаме резерв", призова Борисов. "Работете, всички доктори разчитат на вас", допълни той и запита ръководителите на завода: "Плащате ли".

По думите му след това никой не знае какво ще се случи, ако има потребност от това - (защитните маски и облекла).

От завода предупредиха, че тези мембрани и материи стареят и могат да издържат 2-3 години.

Припомняме, "Интендантско обслужване"- Калофер, е едно от предприятията, където се изработват униформени специални облекла за нуждите на армията. То и е едно тези, които се включват в изработването на защитни средства срещу коронавируса.

От военния завод декларираха готовност да шият по 10 000 маски на ден, както и 200 защитни гащеризона. Платът ще бъде осигурен от габровско предприятие.