"Много преди да се регистрират тези случаи на коронавирус в България, бяха изпратени инструкции от министъра на здравеопазването, разпространени от Районните здравни инспекции. В тях се даваха указания как да се настрои дейността на съответни лечебни заведения. Там няма нещо по-различно от това, което е за превенция и лечение на един грип, какъвто и да бил той".

Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина" - София.

На базата на тези инструкции са създадени вътрешни правила. Персоналът е с маски, всяко съмнително лице се изпраща за проби. Взети са мерки и не трябва да се създава паника.

От много време е известен проблемът с недостига на персонал, заяви проф. Начев. По отношение на организацията той смята, че там, където досега тя била добра, това ще продължи.

Смъртността от коронавирус е около 3.2%, смъртността от грип е 5%, каза проф. Генчо Начев. Според него изкуствената паника е излишна. Положителното е, че хората са започнали да си мият ръцете.

Той е категоричен, че превенция трябва да има. Градският транспорт трябва да се дезинфекцира дори когато няма коронавирус, смята професорът.

Проф. Генчо Начев: Във всички случаи има затруднение в работата на болниците дотолкова, доколкото първо се спира всякакво свиждане, което създава неприятни чувства в близките на пациентите.

Второто, което е, спират се плановите операции. Там взимаме допълнителни мерки, защото не можем да спрем напълно дейността си.