Пълна доминация на делта вариант и малко, 1-2%, британски вариант. Няма други варианти, щамове и мутанти у нас. По това България не се различава от Европа, Америка и света, заяви Ива Христова, директор на НЦЗПБ, на брифинга в Министерство на здравеопазването, посветен на новите мерки, които се обмислят и които се очаква да влязат в сила в близките дни. 98-99% от пробите са с делта вариант. Един заразява 6 до 8 от присъстващите хора, обясни професорът.

Брифингът започна с изказване на министър Стойчо Кацаров, който анонсира, че освен ограничителни мерки МЗ ще изпрати предложение и до финансовия министър Асен Василев за мерки за компенсиране на икономиката. Новите мерки ще бъдат в сила от 7 септември до 30 октомври 2021 г. Заповед с конкретни ограничения и условия ще бъде издадена в рамките на днешния ден.

Училищата ще започнат присъствено. Това е нашето становище, беше категоричен Стойчо Кацаров.

Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние, възрастните, не искаме да се ваксинираме. Не можем да изключим варианта обаче, че няма да се стигне до дистанционно обучение в даден момент, обясни Стойчо Кацаров.

Нови 54 души загубиха битката с коронавируса

Нови 54 души загубиха битката с коронавируса

1745 са случаите за ден

При развитие на ситуацията ще се стигне до грипна ваканция, съгласувани са мерките и правилата, като се съобразяваме с МОН, поясни министър Кацаров.

Относно проверката на заболеваемостта в училищата - министърът смята, че това може да става само с щадящ вид тестове, МЗ ще допусне само това.

Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е извън контрол, ниският процент на ваксинация принуждава МЗ да наложи мерките, категоричен е министърът.

Министър Стойчо Кацаров поясни, че е обезпокоително висок броят на починалите, което има логическа връзка отново с високия брой на неваксинирани хора.

МЗ налага нови мерки от 7 септември, засягат заведения, фитнеси, пазари

МЗ налага нови мерки от 7 септември, засягат заведения, фитнеси, пазари

Няма да се поколебаем да се приложат най-строгите възможни мерки

Има възможност ваксинацията да продължи, предприетите мерки и БЛС дават възможност на джипитата да ваксинират пациенти. Настояването на МЗ е да се ваксинират възрастни хора, 85% от починалите са на хора над 60 г. възраст, макар да се заразяват млади хора. Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че днес се очаква становище от Европейската агенция по лекарствата, до която българската страна е изпратила официално запитване, за възможност да се позволи поставянето на трета ваксина. В България вече има категории на такива лица.

На брифинга на МЗ днес не присъства държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Министър Стойчо Кацаров поясни, че неговото място днес се заема от д-р Кремена Пармакова, тъй като доц. Кунчев бил в болнични тази седмица.

Преди да се вземе решението за налагане на мерки са проведени редица обсъждания с експерти, членове на Експертния съвет по епидемиология, както и над 40 становища на браншови съсловни организации.

В последния момент решават как започва учебната година

В последния момент решават как започва учебната година

Присъствено начало е гарантирано само за първокласниците