Учените се стремят да създадат една обща платформа, с която да променят точно онази част, която да позволява ваксината да се актуализира спрямо коронавируса. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ.

По думите й истината е, че постоянно се следи какво се случва с коронавируса. Идеята е да се види как се променя вирусът и какви мутации настъпват. Въпросът е има ли връзка между евентуално изменение на вируса и това как би повлиял начинът на протичане на заболяването, посочи тя.

Коронавирисът, за разлика от другите вируси, се променят една идея по-умерено. На вирусът не би му харесало да се променя прекалено бързо, защото живее в клетките на животните и човека, изтъкна вирусологът.

Над 150 държави в глобален план за ваксина срещу COVID-19

Над 150 държави в глобален план за ваксина срещу COVID-19

Над 70 държави ще си платят ваксината, 90 разчитат да я получат като дарение

В момента, в който започнем да упражняване натиск чрез въвеждане на лечение и лекарства, отговорът на коронавируса може да бъде със селекция на мутации, с които да избяга от тези лекарства, изтъкна проф. Александрова.

Учените са реалисти и те следят какво се случва, защото самото създаване на ваксина е голямо предизвикателство. Трябва да бъдем подготвени за различни варианти на вируса. Коронавирусът предизвика доста краткотраен имунитет. Имунитет, изграден на основата на антитела, отслабва в следващите няколко месеца, каза проф. Александрова.

Може ли имунитетът, който изграждаме да ни предпази напълно от следващата инфекция, запита тя и увери, че добрата новина е, че децата боледуват много по-леко от коронавируса, в сравнение с възрастните хора.

ЕК иска по-ранни ваксинации срещу грип заради коронавируса

ЕК иска по-ранни ваксинации срещу грип заради коронавируса

Опасенията са, че наесен болниците отново ще са пред колапс

Коронавирусът се чувства много добре при различни климатични условия. Тогава, когато сме на открито, тогава рискът да се инфектираме е по-малък. Летните месеци са по-благоприятни и когато хората са на открито рискът на предаването на коронавируса е по-нисък, отбеляза вирусологът.

Тя посъветва хората да спазват дистанция, много добра хигиена и носенето на маски.

Коронавирусът отново настъпва в Европа, алармира СЗО

Коронавирусът отново настъпва в Европа, алармира СЗО

20 000 нови случая и над 700 починали на ден