Европа отчита покачване на случаите на коронавирус, откакто държавите започнаха да разхлабват ограничителните мерки в борбата с пандемията, предупреждава Световната здравна организация (СЗО).

"Миналата седмица за първи път от месеци Европа регистрира увеличение на случите за седмица", заяви пред журналисти директорът на Европейското регионално бюро на здравната организация Ханс Клюге.

СЗО: По света има недостиг на кислородни концентратори заради коронавируса

СЗО: По света има недостиг на кислородни концентратори заради коронавируса

Търсенето в момента надминава предлагането

"В 30 държави отчитат увеличение на новите случаи през последните две седмици. В 11 от тези държави засиленото предаване доведе до много голямо увеличение, което ако не бъде овладяно, ще тласне здравните системи до ръба още веднъж в Европа", алармира Клюге.

Той не посочи за кои държави става въпрос, също така не разкри и числа.

Германия, която започна да разхлабва ограниченията преди няколко седмици, е изправена пред нови проблеми. Германска провинция наложи ограничения на повече от 600 000 души. Португалия също върна ограничения в и около столицата.

Клюге подчерта, че Европа отчита по-малко случаи в сравнение с началото на годината, но европейските държави съобщават общо около 20 000 нови случая и над 700 починали на ден.

СЗО в България: Много мерки се разхлабиха накуп

СЗО в България: Много мерки се разхлабиха накуп

Така не може да се разбере кое довежда до разпространение на епидемията

Около 2,5 милиона заразени с коронавирус има в Европа.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 9,1 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 473 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 9,4 млн. случая и повече от 482 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 4,7 млн. души.

СЗО зове за бум на производството на дексаметазон за лечение на COVID-19

СЗО зове за бум на производството на дексаметазон за лечение на COVID-19

Лекарството помага на тежко болни пациенти

СЗО очаква заразените с коронавирус да надхвърлят 10 млн. до края на седмицата.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".