След като 1 милион нови случая на заразени с коронавирус бяха потвърдени по света за седмица, Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че болниците са изправени пред недостиг на кислородни концентратори, необходими за подпомагане дишането на пациенти с коронавирус, пише "Гардиън".

"Сега много държави изпитват затруднения при сдобиването с кислородни концентратори", предупреди генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.

СЗО в България: Много мерки се разхлабиха накуп

СЗО в България: Много мерки се разхлабиха накуп

Така не може да се разбере кое довежда до разпространение на епидемията

"Търсенето в момента надминава предлагането", подчерта той.

Здравната агенция закупи 14 000 кислородни концентратора от производители и планира да ги изпрати на 120 държави през следващите седмици, каза Тедрос Аданом Гебрейесус. Други 170 000 концентратора на стойност 100 милиона долара ще бъдат потенциално достъпни през следващите 6 месеца.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 9,1 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 473 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 9,4 млн. случая и повече от 482 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 4,7 млн. души.

СЗО зове за бум на производството на дексаметазон за лечение на COVID-19

СЗО зове за бум на производството на дексаметазон за лечение на COVID-19

Лекарството помага на тежко болни пациенти

СЗО очаква заразените с коронавирус да надхвърлят 10 млн. до края на седмицата.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".