Световната здравна организация (СЗО) призова за бързо увеличение на производството на дексаметазон, евтин стероид, за който е доказано, че намалява смъртните случаи при критично болни пациенти, заразени с новия коронавирус (COVID-19), съобщава "Гардиън".

Шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че търсенето на дексаметазон вече е нараснало след публикуването на британско изпитание на лекарството, но той е уверен, че производството може да бъде увеличено.

Евтиният стероид дексаметазон спасява тежко болни с коронавирус?

Евтиният стероид дексаметазон спасява тежко болни с коронавирус?

Намалява риска от смърт с 1/3 при пациенти, които са поставени на апаратна вентилация

Около 2000 пациенти са получили лекарството от изследователи, начело с екип от Оксфордския университет, а то е намалило смъртността с 35 процента сред най-болните, според констатации, публикувани миналата седмица.

"Въпреки че данните са все още предварителни, неотдавнашното откритие, че стероидът дексаметазон има животоспасяващ потенциал за критично болни пациенти с COVID-19, ни даде толкова необходимата причина да празнуваме", изтъкна Гебрейесус по време на виртуална пресконференция в Женева.

"Следващото предизвикателство е да се увеличи производството и бързото и справедливо разпределение на дексаметазон в целия свят, като се съсредоточим там, където медикаментът е най-необходим", допълни шефът на СЗО.

Лекари в САЩ скептични за дексаметазона като лечение за COVID-19

Лекари в САЩ скептични за дексаметазона като лечение за COVID-19

"Опарвали сме се и преди"