Евтино и широко достъпно лекарство може да помогне за спасяване на живота на пациенти, които са тежко болни с коронавирус. Става въпрос за стеорида дексаметазон, информира Би Би Си.

Британски експерти обявиха, че лечението със стероида в малки дози е голям пробив в борбата със смъртоносния вирус.

Намалява риска от смърт с 1/3 при пациенти, които са поставени на апаратна вентилация. При тези с кислородна маска намалява смъртността с 1/5.

Лекарството е включено в най-голямата световна програма за тестване на съществуващи медикаменти дали могат да се използват при лечение на коронавируса.

Учени са изчислили, че ако лекарството е било използвано във Великобритания от началото на пандемията, можело е да бъде спасен животът на 5000 души. Тъй като лекарството е евтино, може много да помогне на бедните държави по света.

Лекарството се използва при възпаления и изглежда, че помага за спиране на пораженията, които могат да се случват, когато имунната система на човешкия организирам реагира агресивно при опит да спре коронавирусa. Свръхреакцията на имунната система се нарича цитокинова буря, която може да завърши с фатален край.

При проучването, водено от екип от Оксфордския университет, около 2000 хоспитализирани пациенти са получили дексаметазон и са сравнени с близо 4000, които не са получили стероида.

При пациентите на апаратна вентилация лекарството намалява риска от смърт от 40% до 28%. При пациентите, които се нуждаят от кислород, рискът от смърт е намален от 25% до 20 на сто.

Професор Питър Хорби коментира, че това е единственото лекарство до момента, което показва намаляване на смъртността.

"Това е голям пробив", обяви експертът.

Лечението с дексаметазон в продължение на 10 дни струва около 5 британски лири на пациент.

Медикаментът изглежда обаче не помага на хора, които са с по-леки симптоми и не се нуждаят от допълнителен кислород.

Дексаметазонът се използва от 60-те г. на миналия век при различни здравословни проблеми, такива като ревматоиден артрит и астма.