Информацията, която излезе вчера, за мощно лечение на новия коронавирус (COVID-19) донесе скептицизъм заедно с оптимизма сред американски лекари, които заявиха, че скорошното изтегляне на влиятелно проучване за COVID-19 ги ​кара да искат да видят повече данни по въпроса, съобщава "Ройтерс".

Глобалният натиск за намиране на лекарство или ваксина ускори процеса на съобщаване на резултати от проучвания във връзка с новия коронавирус, подхранвайки объркването за това дали терапиите са се оказали ефективни. Едно влиятелно проучване по отношение на COVID-19 беше изтеглено по-рано този месец от уважаваното британско медицинско списание Lancet заради проблеми с данните.

Евтиният стероид дексаметазон спасява тежко болни с коронавирус?

Евтиният стероид дексаметазон спасява тежко болни с коронавирус?

Намалява риска от смърт с 1/3 при пациенти, които са поставени на апаратна вентилация

Изследователи във Великобритания обявиха вчера, че дексаметазонът, използван за борба с възпалението при други заболявания, е намалил смъртността на най-тежко болните от COVID-19 с около една трета и те ще работят за публикуването на пълните подробности възможно най-скоро.

Но часове по-късно най-висшият представител на здравеопазването в Южна Корея предупреди за употребата на лекарството за пациенти с COVID-19 заради потенциални странични ефекти.

"Опарвали сме се и преди, не само по време на пандемията от коронавирус, но дори и преди COVID, с вълнуващи резултати, които, когато имаме достъп до данните, не са толкова убедителни", подчертава д-р Катрин Хибърт, която е директор на отделението за интензивно медицинско лечение в общата болница "Масачузетс" в Харвард.

Хибърт отбеляза, че публикуваните данни щели да ѝ помогнат да оцени констатациите и да види кои пациенти се възползват най-много и в каква доза.

"Силно се надявам, че това е вярно, защото това би било огромна стъпка напред да можем да помогаме на нашите пациенти", подчерта тя, но добави, че към момента няма да променя практиката.

Стероидите могат да потискат имунната система, предупреди от своя страна д-р Томас МакГин, който е заместник главен лекар в най-голямата здравна система в Ню Йорк Northwell Health, където лекарите използват стероиди за всеки отделен случай.

"Трябва да видим как изглежда проучването, като се има предвид настоящата среда на изтегляния" на изследвания, посочи Макгин и допълни: "Просто чакам да видя истинските данни, да видя дали има одобрението на научната общност и дали ще бъде публикувано в истинско списание."

Професорът по медицина от Университета във Вашингтон д-р Марк Вурфел призова изследователите да публикуват данни преди официалната публикация.

"Това би било много, много полезно по отношение на това да ни помогне да приведем пациентите си към тях и да решим дали е подходящо да приложим тази терапия върху нашите пациенти", коментира д-р Вурфел.