Авторитетният медицински журнал "Лансет" изтегли проучване, което предупреждава, че прилагането на лекарство, лансирано от президента на САЩ Доналд Тръмп за лечение на коронавирус, носи рискове за здравето на хората. Авторите на изследването обявиха, че повече не могат да носят отговорност за използваните данни, информира АФП.

Изтеглено е и друго проучване за коронавируса от журнала New England Journal of Medicine (NEJM), което не е свързано с хидроксихлорохина, но се опира на същите данни от пациентите, публикувани от въпросната компания.

СЗО продължава изпитанията на хидроксихлорохин

СЗО продължава изпитанията на хидроксихлорохин

Не са потвърдени данните за повишена смъртност...

Скандалът заплашва да подкопае доверието към два от най-авторитетните медицински журнала на фона на пандемията от коронавирус. Решението на "Лансет" да изтегли проучването може да доведе до ескалация на вече изключително политизирания дебат за хидроксихлорохина - старо лекарство против малария и ревматоиден артрит, подкрепяно от много американски консерватори в борбата с коронавируса.

В проучването, публикувано на 22 май, авторите твърдят, че имат рестроспективен анализ на медицинските картони на 96 000 пациенти. Заключението е, че хидроксихлорохинът и хлорохинът са неефикасни срещу коронавируса и дори увеличават риска от смърт. Особено се подчертава, че медикаментите носят риск от сърдечна аритмия.

Учени се противопоставиха на проучването, обявило хидроксихлорохина за опасен

Учени се противопоставиха на проучването, обявило хидроксихлорохина за опасен

Имат опасения относно методологията и коректността на данните

Тези открития накараха Световната здравна организация временно да прекрати клиничните изпитания на лекарствата, макар че скоро проучването предизвика широко безпокойство сред учените заради липса на информация за държавите и болниците, откъдето са събрани данните.

Мандип Мехра, професор от "Харвард", който ръководи работата заедно с Франк Рушицка от Университетската болница в Цюрих и Амит Пател от Университета в Юта обявиха в съобщение, че са се опитали да направят партньорско проучване с трета страна.

Но Surgisphere, малко позната аналитична компания в сферата на здравеопазването, базирана в Чикаго, която е предоставила данните, отказала да сътрудничи.

Франция забрани лечението на Covid-19 с хидроксихлорохин

Франция забрани лечението на Covid-19 с хидроксихлорохин

Повече не се позволява на френски лекари да използват хидроксихлорохин

"Заради това злополучно развитие авторите поискаха изследването да бъде изтеглено", коментират тримата специалисти и се извиняват на редакторите и читателите на "Лансет" за неудобството, което са причинили.

От британския журнал отговарят в съобщение, че има много въпроси без отговор около Surgisphere и използваните данни в проучването.

Съдовият хирург Сапан Десаи, изпълнителен директор на Surgisphere и съавтор на проучването, не се присъедини към искането да се изтегли проучването от журнала.

Д-р Николай Костов: Хлорохинът води до тежки аритмии, уврежда зрението

Д-р Николай Костов: Хлорохинът води до тежки аритмии, уврежда зрението

Българите имали рекордно ниска заболеваемост, според аптечните собственици

Въпреки това развитие все още няма доказателства, че хидроксихлорохинът е ефикасен срещу коронавируса. В сряда беше публикувано проучване, което е установило, че лекарството не е значително по-добро от плацебо в предотвратяването на заболяването сред хората, които наскоро са били изложени на вируса. Но като цяло учените са съгласни, че са нужни повече изследвания и че хидроксихлорохинът не трябва да бъде изключван.

Междувременно изследването в NEJM е свързано с това дали хората, които вземат лекарства за понижаване на кръвното налягане, е по-вероятно или по-малко вероятно да се заразят с коронавирус.

Публикувано е на същия ден, когато излязоха други две изследвания по същия въпрос. И трите проучвания установяват, че тези лекарства не увеличават вероятността от заразяване с коронавирус, а също така не увеличават риск от тежко преболедуване на коронавируса.

СЗО спира тестовете с хлорохин при пациенти с коронавирус

СЗО спира тестовете с хлорохин при пациенти с коронавирус

Заради изследване, според което употребата му е противопоказна

Заключенията на две от изследванията не са подлагани на съмнение.

Авторите на изтегленото проучване от NEJM също пишат, че включените в проучването данни не са достъпни за проверка.

Учени започнаха внимателна проверка на проучването за хидроксихлорохина в "Лансет", подчертавайки редица неясноти около използваната информация.

Обрат: Хлорохинът увеличава риска от смърт при пациенти с Covid-19 до 1,5 пъти

Обрат: Хлорохинът увеличава риска от смърт при пациенти с Covid-19 до 1,5 пъти

Употребата му при лечение на коронавирус е противопоказна

Разследване на "Гардиън" разкрива, че компанията Surgisphere, която има оскъдно онлайн присъствие, има само няколко служители, които са с профили в LinkedIn, включително и автор на научна фантастика и еротичен модел. Според вестника достъпната публична информация показва, че служителите на Surgisphere като цяло не са с научни квалификации. Изданието е установило, че научен редактор към компанията изглежда е автор на научна фантастика. Друг служител, който заема длъжността шеф на маркетинга, е еротичен модел. Страницата на компанията в LinkedIn има по-малко от 100 последователи и миналата седмица е вписала само шестима служители. Това е променено в сряда до трима служители. Докато Surgisphere твърди, че управлява една от най-големите и най-бързите база данни за болниците по света, компанията почти няма никакво онлайн присъствие. Профилът й в "Туитър" се следва от по-малко от 170 души, като няма съобщения между октомври 2017 г. и март 2020 г.

Фирмата привлече внимание и с още едно проучване, което е установило, че антипаразитният препарат ивермектин може да бъде използван в борбата с коронавирус. Макар че това изследване все още не е публикувано в журнал, лекарството масово се изкупува в Латинска Америка, където е широко достъпно.

Докато критичният поглед предимно е насочен към Десаи и Surgisphere, водещият автор на тези спорни проучвания е Мехра, който също е директор на болница в Бостън. Водещият автор носи отговорност за достоверността на подобни проучвания.